X ve Y kuşaklarının kurumsal iş hayatında insan kaynağı açısından stratejik yönetimi
The strategic management of X and Y generations in corporate business life in terms of human resources
- Tez No: 399741
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGE UĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: X Kuşağı, Y Kuşağı, X ve Y Kuşaklarının Yönetimi, X ve Y kuşaklarının İş Hayatında Konumu, X ve Y Kuşağı Stratejik Yönetimi, X generation, y generation, the management of x and y generations, the position of x and y generations in business life, the strategic management of x and y generations
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 269
Özet
Bu çalışmanın amacı X ve Y kuşağı çalışanlarının kurumsal iş hayatında birbirleriyle olan ilişkileri, uyumları, farklılıkları, beklentileri, çalışma tarzları ve prensipleri başta olmak üzere tüm iletişim şekilleri ve yöntemlerinin derinlemesine incelemektir. Bu iki kuşak çalışanlarının iş hayatında stratejik açıdan yönetilmesinin gerekliliği ayrıca tespitlerle vurgulanmıştır. Araştırma iş hayatına yeni girmeye başlamış olan ve kısa süre sonra kurumlarda en büyük nüfusa sahip olacak Y kuşağı çalışanlarını ve şuanda lider konumunda olan X kuşağı çalışanlarını kapsamaktadır. Örnek uygulama, farklı sektörlerde faaliyette bulunan Türkiye'nin önde gelen kurumlarından birinde gerçekleştirilmiştir. Kuşakların, eğitim düzeyi, cinsiyeti, deneyimi gibi özellikler bazında incelenmiş olup X ve Y kuşaklarının stratejik yönetimi için kuşaklarının iş yaşamındaki konumlandırılmasının saptanması hedeflenmiştir. Araştırmanın sonunda, X kuşağı yöneticilerinin bilinenin aksine Y kuşağı çalışanlarının çalışma tarzını benimsemiş olduğu ve Y kuşağı çalışanlarının beklentilerini kısmen karşılamaya başladığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine in depth of all the communication patterns and methods of the X and Y generations in corporate business life; particularly the relationships between each other, their orientations, differences, expectations, working styles and principles. The requirement of the management of these two generations strategically in business life is also mentioned with the findings.This study also covers Y generation which is newly entered the business life and will be the largest population in a short time; and the current X generation employees that is in the leader position. he case study is carried out in one of the Turkey's pioneering holding company company which operates in different sectors. It is surveyed on the base of the education level, gender, and experience, in particular, of the generations. It is aimed to identify the positioning of the generations in business life for the strategic management of the X and Y generations. As a result of this study, it is determined that, contrary to the common belief, X generation adopts Y generations' working styles and meet the Y generations' expectation particularly.