Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ışığında Türk Hukukunda tutuklama
The Turkish law wi̇thi̇n The European Conventi̇on on Human Ri̇ghts
  1. Tez No: 382187
  2. Yazar: MUHSİN ÖZYURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN ÇAĞIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Hakları, Koruma Tedbirleri, Tutuklama, Adli Kontrol
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Birliği Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Kişilerin özgürlüğünden yosun bırakılması“koruma tedbirleri”başlığı altında incelenmektedir.Koruma tedbirleri içinde ise, belki de en önemli tedbir“tutuklama”dır. Zira, bu tedbir ile kişi, yaşam hakkından sonra, en önemli varlığı olan“özgürlüğünden”yoksun bırakılmaktadır. Tarihi gelişimi içinde, kişinin özgürlüğünden yosun bırakılmasına yönelik tüm uygulamalar, çok sıkı şartlara bağlanmıştır. İnsan haklarının çok gelişmediği demokrasiden önceki dönemlerde bile, özellikle kamu gücü ile uygulanabilen“tutuklama”tedbiri sıkı şartlara bağlanarak, adeta devletin mutlak otoritesi sınırlanmaya çalışılmıştır. Günümüzde ise, artık devletlerin bu sınırsız gücü uluslararası antlaşmalar, sözleşmeler ve kuruluşlarca, özellikle insan hakları kapsamında denetlenmekte, yaptırımlar bile gündeme gelmektedir. Şüphesiz uluslararsı sözleşmelerden en önemlisi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi' dir. Türkiye' de taraf olduğu bu Sözleşme ve bu çerçevede kurulmuş olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları taraf ülkelerin mevzuatını direk etkilemekte ve gerektiğinde ihlal kararlarıyla taraf ülkeleri mevzuatlarını değiştirmeye zorlamaktadır. İşte, Türk hukukunda da uygulanan ve her zaman tartışılan konuların başında“tutuklama”gelmektedir. CMK' daki tutuklama ile ilgili hükümler, bu tartışmalar kapsamında sıklıkla değiştirilmekte, bazen tutuklamanın şartları ağırlaştırılırken, bazen de dönemsel gelişmelerin etkisiyle, bu şartlar daha hafif hale getirilmektedir. Ancak, ne yapılırsa yapılsın, Türkiye' nin tutuklama konusundaki yaptığı veya yapacağı tüm değişiklikler, Anayasa Mahkemesi' nin yanında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümleri çerçevesinde karar veren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince de denetlenmektedir. Bu denetimler sayesinde uluslararası standartlar sağlanmakta ve“tutuklama”gibi kişiyi özgürlüğünden yoksun bırakan koruma tedbirleri daha istisnai hale gelerek, insan haklarının tüm yönleriyle yerleşmesi sağlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Deprivation of people's freedom is probed under the subtitle of“protective precaution”. Among all protective precaution, the most important of all may be is the“arrest”issiue. Therefine, with the application of this precaution suffers from the right of freedom which is valuable in terms of vitality of the notion to enjoy the right to live consequtivly. İn the enlightenment of the development in history, all types of applications ensuring the abstention of someone' s freedom is subject to tight circumcitances. Even in those times when the democracy had not been evolved, peculiarly the conditions in issue forced by the pover of public had been established tightly and the autority of the state was tried to be limited. Hence, today the unlimited power of the states is controled by the agreements, protocols and in favor international institutions established in this field. Besides this, sanctions came about. The most important agreement in the field of humans rights is The European Convention on Human Rights. This agreement to which Turkish Republic is part and the Eropean Court of Human Rights directly affiliates the acquis of the nations party to this agreement and when necessary, this Court forces the parties to amend their legislation by way of violating decision. İn this scope, arrest issue takes ıts place in the Turkish legislation. Provisions of arrest in the Turkish Procedural Penal Code are frequently amended and sometimes conditions for arrest is highly heavy and sometimes are easy parellel to the conditions. No matter what happens, all the amendments and legislation already completed or to be comleted in the issiue of arrest in Turkey is controlled by The Constitutional Court of the Republic of Turkey as well as by the Eropean Court of Human Rights working within the provision of The European Convention on Human Rights. International standards are established by favor of such controlls and arrest issues is taken attention because it is the deprivation of human rights and therefore human rights with wider angles are fully and well understood. Key Words : Human Rights, Protective Precautions, Arrest, Judiciary İnspection,