Barhal vadisi (Yusufeli) ve yakın çevresinin florası
Flora of Barhal valley (Yusufeli) and its close environs
- Tez No: 382228
 - Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR EMİNAĞAOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Botanik, Botany
 - Anahtar Kelimeler: Flora, Barhal, Kolşik altkesim, Yusufeli, Endemik, Flora, Barhal, Colchic region, Yusufeli, Endemic
 - Yıl: 2015
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışma, Barhal Vadisi (Yusufeli) ve Yakın Çevresi Florası'nın tespit edilmesi amacıyla 2013-2014 yılları arasında yapılmıştır. Araştırma alanı, Davis'in grid sistemine göre A8 karesinde yer almakta olup, Holarktik bölgenin, Avrupa-Sibirya flora alanının Öksin kesiminin Kolşik altkesiminde yer almaktadır. Çalışma alanı 600-3352 m yükseltiler arasında yer almaktadır. Bu araştırmada 100 familya, 328 cinse ilişkin toplam 593 adet takson saptanmıştır. Bunlardan 19 takson Pteridophyta, 574 takson ise Spermatophyta bölümüne ilişkindir. Spermatophyta bölümüne ilişkin taksonlardan 9'u Gymnospermae, 565'si Angiospermae alt bölümünde bulunmaktadır. Araştırma alanında en fazla takson içeren familyalar sırasıyla; Compositae (65 takson), Poaceae (60 takson), Rosaceae (34 takson), Lamiaceae (31 takson), Leguminosae (28 takson), Brassicaceae (24 takson), Apiaceae (23 takson), Boraginaceae (18 takson), Caryophyllaceae (17 takson) ve Campanulaceae (14 takson). Çalışma alanında belirlenen 291 taksonun fitocoğrafik bölgeleri saptanmıştır. Bu türlerin fitocoğrafik bölgelere göre dağılımları ise şöyledir: 235 adeti (%39,6) Avrupa-Sibirya, 45 adeti (%7,6) İran-Turan ve 11 adeti (%1,9) Akdeniz'dir ve coğrafi bölgesi bilinmeyen ve birden fazla bölgede yayılış gösterenler 302 adet (%50,9)'dir. Taksonların hayat formlarına göre dağılım ve oranları sırasıyla şöyledir: Hemikriptofitler 159 takson (%27), Kriptofitler 109 takson (%18,4), Fanerofitler 66 takson (%11,1), Kamefitler 62 takson (%10,4) ve Terofitler 52 takson (%8,75)'dir. Araştırma alanında 42 adet endemik ve 57 adet endemik olamayan nadir bitki türü saptanmış olup, endemizim oranı %7,1'dir. IUCN tehlike kategorilerine göre endemik ve endemik olmayan nadir 99 adet taksonun tehlike durumu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out between 2013-2014 in order to determine the flora of Barhal Valley (Yusufeli) and ıts Close Environs. The research area under review is taken place in Colchic province of Euro-Siberian floristic area of Holarctic region and is found in the A8 square according to grid system of Davis. The study area lies between 600 and 3352 m elevation above the sea level. In this study, total 593 plant taxa belong to 100 families and 328 genera were determined. 19 of them belong to Pteridophyta, the remaining 574 taxa were Spermatophyta which included 9 taxa from Gymnospermae and 565 taxa from Angiospermae. The largest families recorded were as follows: Compositae (65 taxa), Poaceae (60 taxa), Rosaceae (34 taxa), Lamiaceae (31 taxa), Leguminosae (28 taxa), Brassicaceae (24 taxa), Apiaceae (23 taxa), Boraginaceae (18 taxa), Caryophyllaceae (17 taxa) and Campanulaceae (14 taxa). The percentage of phytogeographical origins of 291 taxa was determined. The distribution of the taxa according to the phytogeographical regions was as follows: Avrupa-Sibirya with 235 taxa (%39,6), Iran-Turan with 45 taxa (%7,6), Mediterranean with 11 taxa (%1,9) and multiregional or of unknown phytogeographic origin with 302 taxa (%50,9). The life form spectrum of the taxon was as follows: Hemicryptophytes 159 taxa (%27), Cryptophytes 109 taxa (%18,4), Phanerophytes 66 taxa (%11,1), Chamaephytes 62 taxa (%10,4) and Therophytes 52 taxa (%8,75). Endemism is % 7,1 and included 42 endemic taxa and 57 non-endemic rare plants. The endemic plants and non-endemic rare plants in the study area have been classified according to IUCN threat catagories.