Antalya yöresi aynı yaşlı saf kızılçam meşcerelerinde toprak üstü biyokütlenin belirlenmesi
Determination of biomass of even aged and pure stands of Pinus brutia in Antalya region
- Tez No: 382235
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. TURAN SÖNMEZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Biomass, Turkish pine (Pinus brutia Ten.), Regression Analysis
 - Yıl: 2015
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada, Antalya yöresi Kızılçam (Pinus brutia Ten.) meşcerelerinin biyokütlesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma için Antalya Bölge Müdürlüğü sınırları içerisindeki doğal, saf Kızılçam meşcerelerinden 159 deneme ağacı alınmıştır. Deneme ağaçları belirlenirken çap ve boy basamaklarına dağılımının sağlanmasına dikkat edilmiştir. Her örnek ağacın göğüs çapı, 2 m'lik seksiyonlar halinde gövde çapları, ağaç üzerindeki tüm canlı dalların çapları ve boyları ölçülmüştür. Biyokütle tablolarının oluşturulmasında ''Regresyon Analizi'' kullanılmıştır. Uygulanan regresyon analizi sonucunda bir ağacın büyüme elemanlarının toprak üstü biyokütleleri ile göğüs çapları arasında 0,05 önem düzeyinde anlamlı ilişkiler olduğu sonucuna varılmıştır. Bu değişkenler kullanılarak geliştirilen her bir biyokütle bileşenine ilişkin biyokütle denklemi, 32 ağaç verisinden oluşan bağımsız bir veri kümesi ile test edilmiştir. Biyokütle denklemlerinin 0.05 önem düzeyi ile Antalya yöresi Kızılçam (Pinus brutia Ten.) meşcereleri için kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Biyokütle denklemlerinin belirtme katsayıları (R2) 0,790 ile 0,950 arasında değişmektedir. Anahtar Kelime: Biyokütle, Kızılçam (Pinus brutia Ten.), Regresyon Analizi
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine estimating biomass of Turkish pine (Pinus brutia Ten.) stands in Antalya region. For this study, 159 sample trees from natural Turkish pine stands in Antalya were sampled. When sample trees were determined, it was noted to ensure that the distribution of the diameter and height class. Diameter at breast height, stem diameter on 2 m sections, all living branches and heights of each sampling trees were measured. Regression Analysis was used to prepare biomass tables. As a result of regresyon analysis, it was found 0,05 significant level between breast height diameter and aboveground biomasses of a tree growing parts. Biomass equtions which were fitted using these variables were tested in independent data set, consisting of 32 sample trees. Test results indicated that biomass equations were statistically usable for stands of Turkish pine in Antalya with 0,05 significant level. The coefficients of determination of biomass equations (R2) were varied between 0,790 and 0,950.