Osmaniye ilinde yerfıstığı yetiştiriciliği ile ilgili sorunların saptanması
Determination of problems related to peanut grown in Osmani̇ye
  1. Tez No: 382521
  2. Yazar: REMZİ GÖZÜYEŞİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECMİ İŞLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Üretim tekniği, yerfıstığı, anket, Osmaniye, Production techniques, peanut, surveys, Osmaniye
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Türkiye'de yerfıstığı ekim alanının %37'si, üretim miktarının ise %40'ı (2011) Osmaniye ilinde gerçekleşmektedir. Osmaniye ilinde yerfıstığı üretimi yapan tarım işletmeleri incelenerek; sosyo ekonomik yapıları ve üretim teknikleri belirlenmiş, sorunları tespit edilerek, çözüm önerileri sunulmuştur. Ayrıca; yerfıstığı üretimiyle ilgili beklentilerin tespit edilerek, tarım politikalarının geliştirilmesinde katkıda bulunulması hedeflenmiştir. Bu araştırmanın materyalini, tesadüfi olarak seçilen toplam 100 yerfıstığı üreticisi ile yüz yüze anket yoluyla elde edilen bilgiler oluşturmaktadır. Bu yerfıstığı üreticileri Osmaniye Merkez, Kadirli, Düziçi ve Sumbas İlçelerinde bulunan toplam 20 köyden seçilmiştir. Anket çalışması Aralık 2012 - Şubat 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bilgiler 2012 yılı üretim dönemine aittir. Anket sonuçlarına göre, incelenen işletmelerin ortalama işletme arazisi 128,14 da, yerfıstığı arazisi ise 52,85 da'dır. İşletmelerde 1.ürün olarak yetiştiriciliği yapılan yerfıstığı ekim alanı, toplam yerfıstığı ekim alanının %70,71'ini oluşturmakta, 2.ürün yerfıstığı ekim alanı ise, toplam yerfıstığı ekim alanının %29,29'unu oluşturmaktadır. İşletmelerin yaşadıkları en büyük sorunlar; gübre fiyatlarının yüksek olması, yerfıstığı fiyatının düşük olması, sulama maliyetlerinin yüksek olması ve yağışlar nedeniyle zamanında hasat yapılamaması olarak belirlenmiştir. Yerfıstığı üretiminde ortalama verim 323,70 kg/da, satış fiyatı ise ortalama 2,30 TL/kg olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
37% of the peanut production area in Turkey, 40% of the amount of production (2011) takes place in the province of Osmaniye. By examing the agricultural enterprises that producing peanut in osmaniye, socio-economic structures and production techniques have been specified, problems were identified and solutions are presented. Besides expectations related to peanut production have been determined to contribute to the development of agricultural policy has been targeted. The material of this reserch is obtained by information of face to face questionnaire form with total of 100 randomly peanut producer. This peanut producers were selected from total 20 villages at Osmaniye Center, Kadirli, Düziçi and Sumbas Counties. This Survey was conducted between December 2012 and February 2013. The obtained information belongs to period of production for 2012. According to the results of survey, the average land of the examined enterprises is 128,14 da and land for peanut is 52,85 da. In peanut producers; production area for the first product constitutes 70,71% of total area of peanut production, production area for the second product forms 29,29% of total area of peanut production. The defined biggest problems for enterprises faced are high fertilizer prices, low peanut price, high costs of irrigation and inability to timely harvesting due to rains. 323,70 kg/da is an average yield in the production of peanuts and 2,30 TL/kg is an average selling price are determined.