Doğu Akdeniz'de kare gözlü uzun ve kısa trol torba ağlarının takılmalar üzerine etkisinin karşılaştırılması
Comparing the effects of the stuck in the nets of square long and short cod-end in the east mediterranean
  1. Tez No: 382530
  2. Yazar: ZÜBEYİR DOĞRU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİL DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Deniz Bilimleri, Su Ürünleri, Fisheries Technology, Marine Science, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: S. undosquamis, Doğu Akdeniz, Trol, Kare gözlü torba, S. undosquamis, The East Mediterranaean, trawl, square mesh codend
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
Bu çalışma, Avrupa Birliği uyum sürecinde Akdeniz dip trol balıkçılığında asgari trol torba göz açıklığı 40 mm kare gözlü ağın Doğu Akdeniz'de kullanımı üzerine yapılmıştır. Bu bölgedeki av sahasında S. undosquamis önemli bir paya sahiptir. Kare gözlü ağ kullanımında ağ gözlerinin sürekli açık olması balık kaçışlarını kolaylaştırmaktadır. Fakat S. undosquamis bireyleri ağ gözlerine takılabilmektedir. Bu durum ticari balıkçılarda ekonomik ve işgücü kaybı olarak değerlendirilerek, memnuniyetsizliğe neden olabilmektedir. Öngörülen bu olumsuzluğun giderilmesi için trol torba boyunu kısaltmanın S. undosquamis bireylerinin takılma oranlarına nasıl etki edeceği araştırılmıştır. Çalışmada ticari trol boyu olan 8 m uzunluğunda normal 40 mm karegözlü trol torbası ve kısaltılmış 4 m uzunluğundaki torba kullanılmıştır. Araştırmada normal torba ile 9, kısa torba ile 8 geçerli çekim verileri değerlendirmeye alınmıştır. Normal torba ile 419.8 kg, kısa torba ile 200.9 kg olmak üzere toplam 620.7 kg ürün elde edilmiştir. Normal torba ile 1009 adet, kısa torba ile 578 adet toplamda 1587 adet S.undosquamis bireyi avlanmıştır. Normal torba ile avlanan 1009 bireyden 95'i, kısa torba ile avlanan 578 bireyden 47'si ağa takılmıştır. Normal torba ile avlanan bireylerden sayısal olarak % 8.60'ı, ağırlık olarak % 8.73'ü ağa takılmıştır. Kısa torba ile avlanan bireylerden sayısal olarak % 7.52, ağırlık olarak 8.82 'si ağlara takılmıştır. Toplamda ise avlanan bireylerden sayısal olarak % 8.21'i, ağırlık olarak % 8.76'sında takılmalar gözlenmiştir. Ayrıca araştırmada trol torba boyunu kısaltmanın seçicilik açısndan bu tür için olumsuzluğa neden olmadığı hesaplanmıştır. Takılan bireylerin ağlardan çıkarılması sırasında hem zaman kaybı yaşanmış hem de balıkçıların memnuniyetsizliği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been done on the use of 40 mm square net, the minimum measure in Mediterranean deep trout fishing in the East Mediterranean in accordance with the period of EU. S. undosquamis has an essential portion. The eyes of the square nets being always open make it easy for the fish to escape. But the S. undosquamis fish can sometimes stuck in the net. This situation can cause dissatisfaction in commercial fishing, evaluated as a loss in economy and employment. What effects it will have on the rate of the stuck of S. undosquamis fish when the length of trout net is shortened to avoid this predicted negative situation has been researched. In this study the 8-metre long and 40-mm square trout net shortened to a length of 4 metres. In this research the data of 8 different catching with normal net and 9 different catching with short net have been evaluated. A total of 620.7 kg of fish (419.8 kg of it with the normal net, and 200.9 kg of it with the short net) have been obtained. 1587 S. undosquamis fish (1009 with the normal net, 578 with the short net) have been obtained. In total, 1009 and 578 fish were caught with the normal net and short net, respectively. A total of 95 of fish out of 1009 and of 47 of 578 fish caught with the normal net and a total got stucked in the nets. The 8.60 % of the fish (in number) and 8.73 % of the fish (in weight) caught with normal net were stuck in the net. 7.52 % of the fish (in number) and 8.82 % of the fish (in weight) caught with short net were stuck in the net. In total, 8.21% in number and 8.76 % in weight of the fish got stuck in the net. Besides, it has been observed in this study that shortening the trout net has caused no negative situation in the selectivity of this species. It has been observed that taking the fish stuck in the net out caused both time loss and dissatissfaction of the fishermen.