Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) spermasının farklı oranlarda vitamin C (askorbik asit) içeren sulandırıcılar ile dondurulması
Cryopreservation of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) semen with extenders containing different ratios of vitamin C (ascorbic acide)
  1. Tez No: 382532
  2. Yazar: UĞUR YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı, Oncorhynchus mykiss, sperma, vitamin C, kriyoprezervasyon, Rainbow trout, Oncorhynchus mykiss, semen, vitamin C, cryopreservation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırmada, ticari bir işletmede yetiştiriciliği yapılan gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) spermatolojik parametreleri, spermanın farklı konsantrasyonlarda askorbik asit (vitamin C) içeren farklı sulandırma solüsyonları ile payetlerde dondurulabilirliği ve dondurulmuş spermanın çözdürme sonrası fertilizasyon yeteneği araştırıldı. Araştırmada 2 yaş ve üzerinde, 10 adet erkek ve 5 adet dişi damızlık balık kullanıldı. Damızlık erkek balıklardan abdominal masajla alınan ejekulatlarda ortalama sperma miktarı (ml), spermatozoa motilitesi (%), spermatozoa canlılık süresi (s), spermatozoa yoğunluğu (x109/ml), total spermatozoa sayısı ve pH değerleri belirlendi. Spermatozoa motilitesinin tayininde spermatozoa aktivasyonu için %0.3'lük NaCl solüsyonu kullanıldı. Spermanın sulandırılması amacıyla iki farklı sulandırma solüsyonu (Sulandırıcı I: 300 mM glukoz, %10 yumurta sarısı, %10 DMSO; Sulandırıcı II: 0,6 mM sukroz, %10 DMSO) kullanıldı. Her iki sulandırma solüsyonuna 1 mM, 5 mM ve 10 mM konsantrasyonlarında askorbik asit (vitamin C) ilave edilerek 6 farklı sulandırıcı kompozisyonu elde edildi. Sperma 1:3 oranında sulandırılarak +4°C'de 10 dakika ekilibrasyona bırakıldı. Ekilibrayon işleminden sonra sperma 0,25 ml'lik payetlere çekilerek sıvı azot buharında donduruldu. Dondurulan sperma sıvı azot tankında (-196°C) depo edildi. Dondurulan sperma 30°C'deki su banyosunda 25 saniyede çözdürülerek, çözdürme sonu motilite değerleri belirlendi ve hemen ardından fertilizasyon işlemi uygulandı. Gruplarda ekilibrasyon sonrası motilite oranlarının karşılaştırılmasında sulandırıcı I ile sulandırıcı II arasındaki farklılıkların önemli olduğu tespit edildi (P0.05). Yapılan çalışmada fertilizasyon üzerine sulandırıcıların etkisinin olduğu ve sulandırıcı I ile sulandırıcı II arasındaki farklılığın önemli olduğu belirlendi (P0.05). Bu çalışmada en yüksek fertilizasyon oranı 10 mM vitamin C içeren sulandırıcı I grubunda ortalama 56.00±1.00 olarak, en düşük fertilizasyon oranı ise 5 mM vitamin C içeren sulandırıcı II grubunda ortalama 22.00±0.00 olarak elde edildi.
Özet (Çeviri)
In this research spermatological parameters, freezability of semen in straws with different extenders that containing different concentrations of ascorbic acide (vitamin C) and also fertilization ability of frozen semen following post-thaw have been investigated in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) cultivated at a commercial aquafarm. 10 male and 5 female over 2-years old rainboow routs were used in the experiments. Semen volume (ml) spermatozoa motility (%), spermatozoa viability period (s), spermatozoa concentration (x109/ml), total spermatozoa count (x109) and pH values were determined. Sperm was obtained by abdominal massage from adult rainbow trout males. 0.3% NaCl solution was used to activate semen for the determination of spermatozoa motility. Two different extenders (Extender I: 300 mM glucose, 10% egg yolk, 10% DMSO; Extender II: 0.6 mM sucrose, 10% DMSO) were used to dilute semen. Ascorbic acide (Vitamin C) at concentrations of 1 mM, 5 mM and 10 mM was added to the both extenders and finally six different extenders composition was obtained. Semen was diluted at 1:3 ratio and equilibrated at +4°C for 10 minutes. Following equilibration semen was packaged in 0,25 ml straws and frozen at liquid nitrogen vapour. Frozen semen was stored in liquid nitrogen tanks (-196°C). As soon as thawing of sperm at 30°C water bath for 25 s post-thaw motility was determined and finally the fertilization procedure was applied. According to comparison of motilty rates following equilibration, it was determined that differences between extender I and extender II were significant (P0.05). It was determined that the extenders were effective on fertilization and also differences between extender I and extender II were significant (P0.05). In this research, the highest fertilization ratio was determined as mean 56,00±1,00 % with extender I containing 10 mM vitamin C and the lowest fertilization ratio was determined as mean 22,00±0,00 % with extender II containing 5 mM vitamin C.