Lipaz enziminin doğal destek maddelerine immobilizasyonu ve biyodizel üretiminde kullanımının kemometrik metotlarla araştırılması
Immobilization of lipase enzyme on natural support materials and investigation of its using on biodisel production by chemometric methods
  1. Tez No: 382548
  2. Yazar: İBRAHİM SÜRMELİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal destek maddesi, immobilizasyon, lipaz, kemometri, optimizasyon, Natural support material, immobilization, lipase, chemometrics, optimisation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Yenilenebilir kaynaklardan elde edilen yakıtlara olan ilgi son on yılda özellikle fosil yakıtların tükenmesi ile ilgili endişeler nedeniyle büyük bir ilgi görmektedir. Sürekli artan maliyetler ve işlenmemiş yakıtların kullanımından kaynaklanan çevresel etkiler nedeniyle araştırmalar son yıllarda katlanarak artmıştır. Son on yılda yüksek maliyetler nedeniyle enzimlerin uygun bir destek maddesi üzerine tutturularak defalarca kullanılabilmesi endüstriyel uygulamalar açısından önemli hale gelmiştir. Enzim immobilizasyonunda kullanılan destek maddesi enzime kazandırdığı biyokimyasal, mekanik ve kinetik özellikler nedeniyle oldukça önemlidir. Destek maddesine tutturulan enzim reaksiyon ortamından kolaylıkla ayrılabilmekte ve sürekli proseslere uygulanabilmektedir. Bu çalışmada doğal destek maddesi olarak çay atığı, pamuk, lif kabağı ve talaş kullanılmıştır. Lipozyme TL-100L lipaz enzimi doğal destek maddesi örneklerine kovalent bağlama metodu kullanılarak immobilize edilmiştir. Kemometrik optimizasyon teknikleri kullanılarak enzimlerin doğal destek maddesine en uygun immobilizasyon koşulları belirlenmiştir. Ayrıca enzimlerin immobilizasyon verimliliği ve aktiviteleri spektrofotometrik yöntemle hesaplanmıştır. Bunun yanında doğal destek maddelerine immobilize edilen enzimler biyodizel üretiminde kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Fuels obtained from renewable resources have deserved a great deal of interest during the past decades mainly due to concerns about fossil fuels depletion. Research efforts have been multiplied in the last years as a consequence of constant increasing costs and environmental impact derived from the use of crude-based fuels. In the last decade, due to high costs of enzymes, immobilization of enzymes on a suitable support material and can be reusing has become important for its industrial applications. Support material whice is used immobilization of enzymes is very important because it gained biochemical, mechanical and kinetic properties to enzymes. Enzyme whice is immobilized on carrier can be separated from reaction environment and can be applied to continuous process. In this study, tea waste, cotton, loofah and wood chips are used as natural supplements. Lipozyme TL-100L immobilized onto natural support materials using covalent binding method. The optimum immobilization conditions of enzymes determined using chemometrics optimisation techniques. In addition, immobilization efficiency and activity of enzymes calculated using spectrophotometric methods. Also enzymes which immobilized onto natural support materials used in production of biodiesel.