Güneybatı Anadolu Gunarus des gozis, 1886(Coleoptera: Tenebrionidae: Helopini) türlerinde moleküler sistematik araştırmalar
A molecular systematic research of Gunarus des gozi̇s, 1886 (Coleoptera: Tenebrionidae: Helopini)species of Southwestern Anatolia
  1. Tez No: 382603
  2. Yazar: ALİYE EVRİM ERÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURŞEN KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Tenebrionidae, Helopini, filogenetik, mtDNA, cox1, Tenebrionidae, Helopini, phylogenetic, mtDNA, cox1
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışma, 2008-2012 yılları arasında yapılan arazi çalışmaları ile Akdeniz Bölgesi'nin çeşitli yerlerinden toplanan ve muhafaza edilen tenebrionid örnekleriyle gerçekleştirilmiştir. GunarusDes Gozis, 1886 (Coleoptera: Tenebrionidae: Helopini) cinsine bağlı olan ve yeni tanımlanmış Gunarus gayirbegiNabozhenko and Keskin, 2009ve Gunarus korkutelensisNabozhenko and Keskin, 2009 türlerinin, morfolojik olarak belirlenen tür sınırları, moleküler ve filogenetik araçlar kullanılarak test edilmiştir. Filogenetik analizlerin değerlendirilmesi sonucunda Gunarus gayirbegiveGunarus korkutelensis türlerinin kardeş türler olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, analizler sonucu elde edilen filogenetik ağaçlar farklı bir soy hattı olarak ayrılan Davraz Dağı, Isparta ve Yarpuz, Antalya örneklerinin Gunarus cinsi için yeni bir tür olabileceğini işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out with tenebrionid samples that was gathered and preserved through field studies at various locations of Mediterranean areas between 2008 – 2012. Morphologically determined species boundaries of the newly defined species Gunarus gayirbegiNabozhenko and Keskin, 2009 and Gunarus korkutelensis Nabozhenko and Keskin, 2009, which belong to Gunarus Des Gozis, 1886 (Coleoptera: Tenebrionidae: Helopini), were tested with molecular and phylogenetic tools. As a result of the evaluation of phylogenetic analysis, Gunarus gayirbegi and Gunarus korkutelensis are considered sibling species. Furthermore, Davraz Dagı, Isparta and Yarpuz, Antalya samples which split as a different lineage branch in obtained phylogenetic trees concludes that these can be a new species for Gunarus genus.