Development of a solvable class of linear time varying systems
Zamanla değişen lineer sistemler için yeni bir çözüm sınıfının geliştirilmesi
  1. Tez No: 382643
  2. Yazar: İHSAN DAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF NACAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zamanla değişen doğrusal sistemler, Çözülebilir doğrusal sistemler, Time varying linear system, Solvable linear system
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Zamanla değişmeyen doğrusal sistemlerin çözümü için Laplace dönüşümünün de içinde bulunduğu birçok çözüm yöntemi geliştirilmiştir. Ancak zamanla değişen doğrusal sistemlerin genel bir analitik çözüm metodu bulunmamaktadır. Bu sistemlerin çözülebilmesi, sistemlerin uygun transfer matrisleri ile zamanla değişmeyen doğrusal sistemlere dönüştürülmesi ile mümkündür. Bu çalışmada zamanla değişen doğrusal sistemlerin, zamanla değişmeyen doğrusal sistemlere dönüştürülmesini sağlayan sınırlı sayıdaki sınıflandırmalara (A1Class, Ah_hClass, HG Class) yeni bir sınıf eklenmiş ve belirtilen yeni sınıf için çözüm metodu açıklanmıştır. Sistemin bu var olan sınıflandırma sistemlerinin hangisine ait olduğunun belirlenmesi, sistemin öz değerlerinin yapısı ile doğrudan ilişkilidir ve bu çalışmada yine öz değerler dikkate alınarak, yukarıda belirtilen sınıflandırmalara ait olmayan yeni bir çözüm yöntemi açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
There have been various solution methods including Laplace transform developed for Time Invariant Linear Systems (TILS). However, there isn't a general analytical solution method for Time Varying Linear Systems (TVLS). To solve these systems, we should find suitable transfer matrices to transform TVLS into TILS so that analytical solution becomes possible. In this study, we have added a new class to knownsolution classes (A1 Class,Ah Class,HG Class) to transform TVLS into TILS and the proposed solution class is presented.The solvability conditions for the linear system is reviewed and the relation between solvability conditions and the eigenvalues are given. Transformation method of the new class of linear systems is derived and supported by some examples.