Multilayer plasmonic substrates for surface enhanced Raman spectroscopy
Çok katmanlı plazmonik alttaşların yüzeyde güçlendirilmiş Raman spektroskopisi
  1. Tez No: 382729
  2. Yazar: AYSUN ATAKİŞİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KURTULUŞ GÖLÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: SERS, Ag/SiO2/Ag, R6G, Güçlendirme Çarpanı, Yüzey Plazmon, E-beam, SERS, Ag/SiO2/Ag, R6G, Enhancement Factor, Surface Plasmon, E-Beam
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Son yıllarda Yüzeyde artırılmış Raman Saçılması (SERS) düşük konsantrasyonlarda kimyasal ve biyolojik analitlerin tespit edilmesi yeteneğine sahip olduğu için dikkate değer bir önem kazanmıştır. Analitlerin pürüzlü metal yüzeylerine absorbe olması veya metal nanoparçacıklarının yakınına yerleşmeleri sonucu Raman saçılması çok miktarda artmıştır. Bu nedenle SERS aktif alttaşlarının geliştirilmesine olan ilgi önemli ölçüde artmıştır. Bu tezde, SERS aktif alttaşlarında kullanılan dielektrik SiO2'nin Güçlendirme Çarpanı (EF)'ne olan etkisini incelemek için elektron buhar biriktirme (EBB) tekniği kullanılarak Ag/SiO2/Ag (gümüş/silika/ gümüş) çok katmanlı SERS aktif alttaşları hazırlanmıştır. Ag katmanlarının kalınlığı 30 nm tutularak SiO2 katmanının kalınlığı sırasıyla 20 nm, 40 nm, 60 nm ve 120 nm olarak değiştirilmiştir. Hazırlanan süreksiz metalik gümüş filmleri SEM, AFM, XRD ve UV ölçümleriyle karakterize edilmiştir. Film yüzeyindeki Ag nanoparçacıkların fcc kristal yapısında olduğu XRD çalışmasıyla ortaya çıkarılmıştır. Ag nanoparçacıklarının ortalama boyutları 21,5 nm olarak bulunmuştur. Yüzey plazmon rezonans pik konumları, değişen SiO2 kalınlığıyla kaymıştır. Çok katmanlı ince filmlerin SERS Güçlendirme Çarpanı Rodamin 6G (R6G) molekülü kullanılarak araştırılmıştır. SiO2 katmanının Raman şiddetini büyük ölçüde değiştirdiği belirlenmiştir. Çok katmanlı Ag/SiO2/Ag ince filmlerinin SERS Güçlendirme Çarpanı tek katmanlı Ag filmleri ile karşılaştırıldığında 4-20 kat artmıştır. Çok katmanlı filmler için Güçlendirme Çarpanı en fazla 120 nm SiO2 kalınlığı için 5.69 x 105 bulunmuştur. Çok katmanlı filmler 450 derecede 30 dakika boyunca tavlanmıştır. Termal tavlama, yüzey plazmon rezonans absorbsiyonunu ve Güçlendirme Çarpanını etkilemiştir. Tavlama sonunda Ag/SiO2/Ag çok katmanlı filmlerin Güçlendirme Çarpanları 25 kat artmıştır.
Özet (Çeviri)
Surface enhanced Raman scattering (SERS) has received considerable attention in recent years because of its ability to detect chemical and biological analytes at very low concentrations. The Raman scattering is enormously enhanced when the analytes are adsorbed on a roughed metal surface or located nearby metal nanoparticles. Therefore, there is great interest in developing SERS active substrates. In this thesis, Ag/SiO2/Ag SERS active multilayer thin films were prepared using e-beam evaporation method on quartz support to investigate the effect of dielectric SiO2 spacer on the enhancement factor (EF) of SERS substrates. The thickness of the SiO2 layer was varied (20nm, 40nm, 60nm and 120 nm), while keeping the Ag thickness constant at 30 nm. The prepared discontinuous metallic silver films were characterized through SEM, AFM, XRD and UV-VIS measurements. The XRD study revealed the Ag nanoparticles on the surface of the films represented face-centered cubic crystal structures. The average grain size of silver nanoparticles was found to be around 21.5 nm. The surface plasmon resonance peak positions were shifted as SiO2 thickness varied. The SERS enhancement factors of multilayer films were investigated using Rhodamine 6G (R6G) molecule. It was found that the SiO2 layer greatly altered the Raman intensity. The SERS EF of the Ag/SiO2/Ag thin films increased 4-20 folds compared to the single Ag film. The highest enhancement factor was found to be 5.69 x 105 for the multilayer film with 120 nm SiO2 gap. The multilayer films were also annealed at 450?C for 30 min. The thermal annealing affected the surface plasmon resonance absorptions and SERS EF values. After annealing, the SERS EF of the Ag/SiO2/Ag multilayer films increased about 25 times.