Road safety audit and a case study on Kano-Kaduna road in Nigeria
Karayolu güvenliği etüdü: Kano- Kaduna karayolunda bir örnek çalışma
- Tez No: 382798
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CUMHUR AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karayolu güvenliği, Karayolu Güvenliği Etüdü
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Trafik hacimlerinin artması sonucu, karayolu güvenliği iyileştirmesi karayolu ile ilgili kuruluşların temel politikası olmaktadır. Yol kazaları ülke ekonomisine hem sosyal hem de ekonmomik maliyetler yaratmaktadır. Bu husus dikkate alındığında, karayolu otoritelerinin bütçe kısıtlarını referans alan değişik çözüm alternatiflerinin ortaya konması önemlidir. Karayolu trafik kazaları bütün dünyada ancak özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde sosyal, sağlık ve ekonomik açıdan çok endişe verici durumdadır. Bu tür ülkelerde yol kazaları ayrıca her yıl artma eğilimindedir. Bu tezde, değişik ülkelerde trafiğe açık karayollarında uygulanan 'karayolu güvenlik etütleri' incelenerek, Nijerya'da bir örnek çalışma gerçekleştirilmiştir. Ayrıca bu analizler ve örnek çalışma dikkate alınarak Nijerya'da trafiğe açık karayollarında uygulanabilecek bir 'karayolu güvenlik etüdü' staratejisi önerilmiştir. Değerlendirmede, önerilen metodolojinin karayolu ağı izlenmesi ve iyileştirmeye bir katkı verip veremeyeceği örnek çalışma kapsamında incelenmiştir. Bu çalışmayı baz alarak, yol güvenliğini tehdit eden bulgular ve uygulanması mümkün iyileştirme önerilerinin yer aldığı bir etüt raporu hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The consequence of increasing number of traffic volume, road safety improvement is becoming a major policy for the road authorities. Road accidents create both social and economic cost on the country's economy. When this is taken into consideration, it is therefore important to display different solution alternatives considering the budget limitations of the road authorities. Road accidents are serious problems throughout the world especially in low and middle income countries considering social, health and economic terms. The number of road accidents in such countries tends to increase every year. In this thesis, a case study is selected in Nigeria and the studies were performed to summarize actual practices of road safety auditing on existing roads in different countries. By taking account these different opinions and auditing procedures into account a strategy for road safety auditing on existing roads that fits to Nigerian roads conditions is proposed. For an evaluation, a case study was conducted in order to determine whether the proposed methodology adds a value to the highway network follow up and improvements. Based on this study, the audit report was prepared to summarize findings with possible countermeasures.