Tekirdağ ili yeşil alanlarında süs bitkilerinde bulunan akar türlerinin saptanması
Determination of mite species of ornamental plants in green areas of Tekirdağ
- Tez No: 382833
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAL KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Akar, Acari, süs bitkisi, yeĢil alanlar, zararlı ve predatör türler, Tekirdağ, Mites, Acari, ornamentel plants, green areas, harmful and predatory species, Tekirdag
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Tekirdağ ili park ve yeĢil alanlardaki süs bitkilerinde bulunan akar türleri 2011-2012 yılları arasında tespit edilmiĢtir. Örneklemeler, nisan-ekim ayları arasında gerçekleĢtirilmiĢ ve 47 farklı bitki türünden örnekler toplanmıĢtır. Örneklerin % 52.55'i akarla bulaĢık bulunmuĢtur. ÇalıĢmalar sonucunda, akar türlerinden Tetranychidae familyasına ait 2 tür (Tetranychus urticae Koch, Panonychus ulmi Koch), Tenuipalpidae familyasına ait 6 tür (Cenopalpus spinosus Donnadieu, Cenopalpus bakeri, Cenopalpus pennasitesus, Pentamerismus oregonensis McGregor, Pentamerismus taxi Haller, Brevipalpus lewisi McGregor), Phytoseiidae familyasına ait 5 tür (Phytoseus finitimus Ribaga, Kampimadromus aberrans Oudemans, Euseius finlandicus Oudemans, Amblyseius andersoni Chant, Typhlodromus athiasae Porath and Swisrki), Acaridae familyasına ait Tyrophagus putrescentiae Schrank, Parasitidae familyasına ait Paraseiulus triporus Chant and Yoshida-Shaul ve Paraseiulus soleigner Ribaga; Tydeiidae familyasına ait Tydeus californicus Banks, Tydeus caudatus Duges ve Ascidae famiyasına ait Blattisocius tarsalis Berlese olmak üzere toplam 19 tür belirlenmiĢtir. Zararlı türler arasında Tetranychus urticae en yaygın tür olurken Kampimadromus aberrans en yaygın predatör akar olarak belirlenmiĢtir. DiĢbudak (Fraxinus excelsior), AteĢdikeni (Pyracontcha coccinea) ve Gül (Rosa sp.)'ün akarlar tarafından en çok tercih edilen bitkiler oldukları saptanmıĢtır.
Özet (Çeviri)
Mites of ornamental plants were determined in parks and green areas in Tekirdağ Province between 2011-2012. Sampling was conducted from april to october and in total 274 samples were collected belong to 47 different plants species. 52.55% of samples were found as infected by mites. As a result, 19 mite species were determined which of 2 species belonging to the Tetranychidae family (Tetranychus urticae Koch, Panonychus ulmi Koch), 6 species belonging to the Tenuipalpidae family (Cenopalpus spinosus Donnadieu, Cenopalpus bakeri, Cenopalpus pennasitesus, Pentamerismus oregonensis McGregor, Pentamerismus taxi Haller, Brevipalpus lewisi McGregor) 5 species belonging to the Phytoseiidae (Phytoseus finitimus Ribaga, Kampimadromus aberrans Oudemans, Euseius finlandicus Oudemans, Amblyseius andersoni Chant, Typhlodromus athiasae Porath and Swisrki) 1 species belonging to the Acaridae family Tyrophagus putrescentiae Schrank, 2 species belonging to the Parasitidae (Paraseiulus triporus, Paraseiulus soleigner), 2 species belonging to the Tydeidae family [ Tydeus californicus Banks, Tydeus caudatus Duges), and 1 species belonging to the Ascidae family Blattisocius tarsalis Berlese. Tetranychus urticae is found the most common harmful mite species whereas Kampimadromus aberrans is the most common predatory species. The Ash-tree (Fraxinus excelsior), The Firethorn (Pyracontcha coccinea) and the Rose (Rosa sp.) are found the most preferred host plants for the mites.