Yağlıdere (Giresun) yöresinde yetişen mahalli elmaların bazı meyve ve ağaç özelliklerinin belirlenmesi
Determination of some fruit and tree characteristics of apples growing in Yaglidere (Giresun) district
  1. Tez No: 382877
  2. Yazar: ORHAN KARAKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FİKRET BALTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yağlıdere, Elma, Pomoloji, Morfoloji, Fenoloji, Yağlıdere, Apple, Pomology, Morphology, Phenology
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışma Giresun ili Yağlıdere ilçesinde yetişen mahalli elmaların meyve ve ağaç özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2013-2014 yılları arasında yürütülmüştür. Çalışma süresince 59 mahalli elma genotipi belirlenmiş ve pomolojik, morfolojik ve fenolojik yönden incelenmiştir. Çalışma sonucuna göre; meyve ağırlığı 42.99 g (28 YD 18-1A) ile 244.12 g (28 YD 14) arasında, meyve eni 48.91 mm (28 YD 35-2A) ile 87.62 mm (28 YD 14), meyve boyu 37.15 mm (28 YD 18-1A) ile 70.71 mm (28 YD 14), meyve suyu pH'sı 2.89 (28 YD 07) ile 4.40 (28 YD 26), titre edilebilir asit miktarı % 0.16 (28 YD 39) ile % 1.38 (28 YD 13-1A) ve suda çözülür kuru madde miktarı % 8.40 (28 YD 32) ile % 15.55 (28 YD 09-1A) arasında tespit edilmiştir. Ayrıca, ilk çiçeklenme tarihleri 2 Nisan ile 11 Mayıs arasında değişmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine fruit and tree characteristics of native apple genotypes in Yağlıdere district of Giresun province during 2013 and 2014 years. The study was determined 59 native apple genotypes, and genotypes were investigated as pomological, phenological and morphological characteristics. According to conclusions of study; 42.99 g (28 YD 18-1A) - 244.12 g (28 YD 14) fruit weight, 48.91 mm (28 YD 35-2A) - 87.62 mm (28 YD 14) fruit width, 37.15 mm (28 YD 18-1A) - 70.71 mm (28 YD 14) fruit length, 2.89 (28 YD 07) - 4.40 (28 YD 26) pH, 0.16 % (28 YD 39) - 1.38 % (28 YD 13-1A) titreable acidity and 8.40 % (28 YD 32) - 15.55 % (28 YD 09-1A) soluble solid content were found. Also, first bloom date of the genotypes were changed from 2 April to 11 May.