Use of foundry sand as a landfill cap layer material
Döküm kumlarının katı atık depolama sahası örtü tabakası olarak kullanılması
- Tez No: 383057
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ÇOKÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dökümhane Kumu, Örtü Tabakası, bentonit, permeabilite, kopma dayanımı, esneklik, Foundry Sand, Cap layer, bentonite, permeability, split tensile strength, flexibility
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Dökümhaneler erimiş metallerin kalıplar içinde şekillendirilerek sert bir biçim aldıkları yerlerdir. Dökümhaneler kullandıkları kalıpların dış yüzeyindeki boşlukları biçimlendirmek için yüksek kaliteli özel boyutlarda silika içeren kumlar tedarik etmektedirler. Bu kumların içine bağlayıcı madde olarak bentonit kili katılmaktadır. Katı atık depolama sahası örtü tabakası, atıkların yüzey ile temasını sınırlandırmaya yarayan bir teknolojidir. Bu örtü tabakasının performansı çeşitli faktörlere göre değişim göstermektedir. Örneğin sıkıştırılmış kil tabakaları nemliliklerini koruduklarında kaplama olarak efektif olarak kullanılabilmekte, ancak kuruduklarında çatlamaya meyilli olduklarından efektif olarak kullanılamamaktadır. Bu yüzden kurak bölgeler için çeşitli kaplama teknikleri göz önünde bulundurulmaktadır. Bu çalışmada çeşitli katkılar ile döküm kumlarının katık atık depolama sahası örtü tabakası olarak kullanılabilirliği incelenmiştir. Bunun için belirtilen numuneler üzerinde laboratuar deneyleri yapılmıştır. Deney yapılan nnumuneler sırasıyla; Dökümhane Kumu (İki tip dökümhane kumu için), Dökümhane Kumu+Bentonit Kili (çeşitli oranlarda), Dökümhane Kumu+Bentonit Kili+Atık Lastik Tozu (çeşitli şekillerde) olarak sıralanmaktadır. Her bir numune optimum su içerikleri ve maksimum kuru birim hacim ağırlıklarının %95'ine kadar sıkıştırılmıştır. Her bir numune üzerinde sınıflandırma deneyleri, permeabilite k, ödometre modülü D, kopma dayanımı, ödometre, direk kesme testleri yapılmıştır. Laboratuar sonuçlarına göre her tip dökümhane kumu için bentonit oranı %9'u geçtiğinde numunelerin genel hidrolik iletkenliği geçirimsiz kaplama yapımı için istenilen değerin altında (10-9 m/s) kalmaktadır. Kullanılmış lastik tozu kullanılması ise her bir numune için kopma dayanımını arttırmakta ancak permeabiliteyi de arttırdığından sadece bir numunenin genel hidrolik iletkenliği geçirimsiz kaplama yapımı için istenilen değerin altında kalmaktadır. Sonuçların genel değerlendirmesi bentonit ve kullanılmış lastik tozu içeren dökümhane kumunun katı atık depolama sahası örtü tabakası olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
A foundry is a kind of manufacture that generates metal castings by pouring molten metal into a preformed mold to yield the resulting hardened cast. Foundries buy specific and high quality silica sands which shape the outer form of mold cavity in casting and molding operations. These sands normally mixed with a small amount of bentonite in order to act as a binder material Landfill capping is a kind of containment technology that is kind of barrier between the contaminated media and the surface. Cap performance varies, for example, compacted clay liners are effective if they retain certain moisture content, but they are susceptible to cracking if the clay material is dried out. Consequently, alternate cap designs can be considered for liner design at arid environments. Within the scope of this thesis, use of foundry sand with some additives as a landfill cap layer material is examined. For this purpose, laboratory tests were performed with these samples: Foundry sand (For two different type of foundry sand: Green sand and Resin Bonded Sand) , Foundry sand+ Bentonite (various proportions), Foundry Sand+Bentonite+ Waste Rubber (with different shapes). Samples were compacted to their 95 % of o.m.c and dry density. The following tests; Index properties, oedometer test, permeability k, constrained modulus D, split tensile Strength, Direct Shear tests were carried out for each sample. It was found that increasing bentonite content (≥9 %) decreased the hydraulic conductivity below the requirements (10-9 m/s) for all foundry sand. Adding rubber (3 %) to foundry sand bentonite mixture, increases the split tensile strength for all types of samples, it also increased hydraulic conductivities and only 1 result was found below the requirements All these results showed that foundry sand with bentonite and rubber revealed good candidate for construction of a landfill cap layer material.