Talaşsız imalat ve döküm atölyeleri iş sağlığı ve güvenliği risk analizi
Occupational health and safety risk analysis of chipless and casting plants
- Tez No: 383106
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI CÜNEYT ULUTİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Risk analizi, Talaşsız imalat-Döküm, Matris, fine kinney, Risk Analysis, chipless production, casting, Matrix, Fine Kinney
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmanın amacı; Talaşsız imalat ve Döküm atölyelerinde iş güvenliği açısından ortaya çıkabilecek tehlike ve riskleri analiz etmek ve kabul edilebilir seviyelerde tutabilmek için alınması gereken önlemleri belirlemektir. Uygulama alanı olarak; daha önce risk analizi yapılmamış toplamda 120 işçisi bulunan talaşsız imalat ve Metalurji Bölümüne Bağlı Döküm atölyesi seçilmiştir. Talaşsız ve Döküm imalatında üretilen ürün ve imalatta taşıdığı riskleri dikkate alarak, ürünün gerçekleştirilmesi ve talaşsız ve döküm üretim/imalat sisteminin planlanmasına yönelik atölyedeki tehlike ve riskler, risk değerlendirme metotlarından“Matris”ve ''Fine Kinney'' yöntemleri ile değerlendirilmiştir. Bu kapsamda iş sağlığı ve güvenliğinin öneminden bahsedilmiş, talaşsız imalat metalürji ve risk analizi hakkında genel bilgi verilmiş ve sonuç olarak ;“Talaşsız İmalat ve Metalürji Atölyesi, Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) kullanımına ilişkin ”Risk Belirleme Çizelgesi“ (Tablo 4.1), Tablo 4.2 Metalürji bölümü KKD Kullanımına İlişkin Risk Belirleme Çizelgesi, ”Olasılık Azaltıcı Faktörler“ (Tablo 4.3), ”Etki Azaltıcı Tedbirler“ (Tablo 4.4) ve seçilen 2 Adet Prosesin ”Risk Değerlendirme Matrisi (Tablo 4.5-4.6)" Fine Kinney metodu ile risk değerlendirmesi (Tablo-4.7) hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the hazards and risks that can occur in chipless production and casthouses in terms of occupational safety and to give propositions about the precautions to be taken to maintain an acceptable level for those hazards and risks. Area of application is chosen as chipless production factory and Casthouse of the Metallurgy Department which has 120 workers and where the hazards and risk analysis hasn't been done before. Matrix and Fine Kinney techniques are used to evaluate the hazards and risks in the plant in terms of production planning, the manufactured products and production risks in chipless and casting manufacturing. In this context, the importance of occupational safety and health is cited, general instruction about chipless production, metallurgy and risk analyses are given. In Conclusion: Table of KKD usage in chipless and metallurgy planting (Table 4.1); (Table 4.2) Table of KKD usage in metallurgy planting; Factors Reducing the Effect (Table 4.3) and the Risk Evaluation Matrix of 2 Processes (Table 4.5-4.6) the Risk Evaluation with fine Kinney method (table 4.7) are prepared and presented.