Hacettepe Üniversitesi Çocuk Allerji Bilim Dalı'nda pletismografi yapılan hastaların retrospektif incelenmesi
- Tez No: 383141
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE UYSAL SOYER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pletismografi, solunum fonksiyon testleri, astım, kronik akciğer hastalıkları
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu çalışmada pletismografi yapılan hastaların medikal kayıtları geriye dönük olarak araştırılarak; hastaların tedavi prosedürleri, pletismografi endikasyonları, pletismografi sonuçlarına göre tedavideki değişikliklerin belirlenmesi, tedaviye yanıt durumlarının araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 2005-2013 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Hastanesi Pediatrik Alerji ünitesinde pletismografi yapılan 40 hasta ile ilgili veriler geriye dönük olarak incelenerek hastaların demografik ve klinik verileri, hastanın ilk değerlendirildiği bölüm (Göğüs hastalıkları?,Allerji?), pletismografi endikasyonu, pletismografinin allerji polikliniğinde kaçıncı muayenede istendiği, hastaya kaç kez pletismografi yapıldığı, pletismografi esnasındaki SFT değerleri, pletismografi öncesi ve sonrası almakta olduğu tedavi ile fizik muayene ve radyoloji bulguları değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda pletismografi yapılan hastalarda ortalama yaş 11.6±2,7 olarak tespit edilmiştir.Hastalarda ortalama tanı yaşı ise 8,6±4,1 olarak belirlenmiştir. Pletismografi endikasyonları incelendiğinde 15 hastada (%37.5) restriksiyon şüphesi, 10 hastada (%25) tedaviye rağmen semptomatik olma, 23 hastada (%57.5) reverzibilite olmaması, 1 hastada (%2.5) operasyonun etkisinin gözlemlenmesi, 1 hastada (%2.5) enfeksiyon etkisinin izlenmesi, 7 hastada (%17.5) ağır astım, akciğer fonksiyonlarının incelenmesi amacıyla pletismografi işlemi yapılmıştır. Kronik akciğer hastalığı ile birlikte astım varlığında tanı yaşı daha yüksek olarak bulunmuştur. astım ile kronik akciğer hastalığı birlikteliği olanlarda sRaw, RV değerleri daha yüksek iken sGaw, VC ve TLC değerleri daha düşük bulundu. Bronkodilatasyon sonrasında tüm popülasyonda sRaw, RV ve TLC değerlerinde azalma tespit edilirken; sGaw, FEV1, FEV1/FVC, FEF25-75 değerlerinde artış tespit edildi. Göğüs hastalıklarına başvuranlarda pletismografi endikasyonunun daha erken konulduğu görülmüştür. Anormal akciğer radyolojik bulguları mevcut olan hastalarda akciğer radyolojik bulguları normal olan hastalara göre pletismografi sayısı daha fazla bulunmuştur. Tartışma: Kronik akciğer hastalığı ile astım birlikteliğinde astım tanısı gecikebilmektedir. Spirometri gibi tekniklerin yanında pletismografinin – özellikle 5 yaş üstü çocuklarda- kullanımının artırılması ve bu kullanımların prospektif çalışmalara konu olması ile çeşitli hastalıkların tanı ve tedavi sürecinde pletismografi kullanışlı bir teknik haline gelebilecektir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study we aimed to retrospectively investigate treatment strategies, plethysmography indications, changes in treatment protocols in association with plethysmography results of patients undergone whole body plethysmography. Material and Methods: We retrospectively investigated medical records of 40 patients whom undergone whole body plethysmography between 2005 and 2013 in Hacettepe University Department of Paediatric Allergy. Demographics, clinical features, first referred department, indication of plethysmography, the number of follow up which plethysmography was performed, the number of performed plethysmographies, pulmonary function test results during plethysmography, treatment protocols before and after plethysmography, physical examination and radiological findings were investigated. We used SPSS 21 programme in order to make statistical analyses.