Synthesis and characterization of toluene diisocyanate
Toluen diizosiyanat maddesinin sentezi ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 383302
  2. Yazar: AYŞEGÜL HİSAR TELLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEMİR DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Toluen diizosiyanat, poliüretan, olgunlaşma ajanı, trifosgen
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Katı roket yakıtlarının önemli bileşenlerinden biri olan toluen diizosiyanat (TDI) malzemesi hidroksi sonlu polibütadien (HTPB) polimeri ile tepkimeye girerek poliüretan ağ yapısını oluşturur ve yakıt formülasyonu içerisinde olgunlaşma ajanı olarak görev yapar. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı destekli SANTEZ projesi kapsamında ROKETSAN ile ortaklaşa yürütülen bu araştırma projesinde TDI malzemesinin laboratuvar koşullarında istenilen izomer oranında, yüksek verim ve saflıkta sentezlenmesi için uygun yöntem/yöntemlerin bulunması amaçlanmıştır. TDI maddesi endüstri için çok önemli olmasına rağmen yapılan birçok çalışma patentlidir. Türkiye'de henüz TDI maddesinin üretimi ve bu alanda yapılmış olan bir çalışma yoktur. TDI maddesinin sentezi üç basamaktan oluşmaktadır. Bunlar; toluenin nitrolanması, dinitrotoluenin indirgenmesi ve toluendiaminin fosgenlemesidir. Birinci basamak için standart nitrolama tepkimesi uygulanmıştır ancak istenilen izomer oranını tutturabilmek için tepkime koşullarının optimize edilmesi gerekmiştir. İkinci basamakta nitro gruplarının indirgenmesini içeren Raney Nikel'in ideal katalizör olduğu bulunmuştur. Son olarak amin gruplarının izosiyanat gruplarına dönüştürülmesi trifosgen reaktifi ile gerçekleştirilmiştir. Ürünlerin karekterizasyonu NMR ve FT-IR ile yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Toluene diisocyanate (TDI) is one of the important components of solid rocket propellants. It is used for the construction of polyurethane network by reacting with hydroxy terminated polybutadiene (HTPB) and functions as a curing agent. The aim of project, supported by Ministry of Science Industry and Technology under SANTEZ program in collaboration with ROKETSAN, is to synthesize TDI at laboratory scale by determining the best method/methods that give the product in high yield with desired isomer ratio and quality. Although TDI is in industrially important compound, most of the studies concerning the synthesis of this compound are patented. To the best of our knowledge, TDI is not produced in Turkey and there is no study related to the production of this chemical. In this project TDI synthesis was planned in three steps which are nitration of toluene, reduction of dinitrotoluene, and phosgenation of toluenediamine. Standard nitration method was applied in the first step but optimizations were necessary in order to get the product in required isomer ratio. In the second step, Raney Nickel was found to be the ideal catalyst for the reduction of nitro groups. Finally conversion of amine groups to isocyanate groups was achieved by triphosgene reagent. Structural characterizations were carried out via NMR and FT-IR. Keywords; Toluene diisocyanate, polyurethane, curing agent, triphosgene