Potentials of embodied interactive technologies to enhance mobile listening experience in public environment
Kamusal alanlarda mobil müzik dinleme deneyiminin zenginleştirilmesinde fiziksel etkileşim teknolojilerinin sunduğu avantajlar
- Tez No: 383326
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR ŞENER PEDGLEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel etkileşim, Kullanıcı Deneyimi, Mobil Müzik Dinleme, Etkileşim Estetiği, Embodied Interaction, User Experience, Mobile Listening, Aesthetics of Interaction
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
İlk kişisel ve taşınılabilir müzik çalar olan Sony Walkman'in piyasaya sürülmesiyle birlikte hayatımıza giren mobil müzik dinleme deneyimi, müzik dinleme etkinliğinin evrilmiş bir biçimi olarak tanımlanabilir. Bu tez, bu kişisel aktivitenin başka insanlarla paylaşılan ve pek çok görsel ve sesli uyaran içeren bir çevrede nasıl zorlaştığına dikkat çekmektedir. Daha taşınılabilir olmak amacıyla küçülmüş ürünlerin minik tuşlar ve ekranlarla sınırlanmış arayüzleri kullanıcıların yaşadığı bu zorluğu daha da arttırmaktadır. Bu çalışma fiziksel etkileşim teknolojilerinin mobil müzik dinleme deneyiminin zenginleştirilmesi için sunduğu potansiyelleri araştırmaktadır. Bunu yaparken ürünün kullanıldığı bağlamı hem neden olduğu zorluklar ve hem de sunduğu olanaklarla birlikte değerlendirmektedir. Bu tezde bağlamın kullanıcı deneyimi ile ilişkisi tartışılmaktadır. Çalışma, etkileşim estetiğinde olduğu gibi kullanıcıların bağlamla fiziksel etkileşiminden doğan 'embodied interaction' kavramını detaylı bir şekilde incelemektedir. Buna ek olarak benzer anlayışla geliştirilen fiziksel etkileşim, organik kullanıcı arayüzleri, mimiklerle etkileşim gibi farklı arayüz/etkileşim modelleri de tez kapsamında ele alınmaktadır. Saha araştırması kapsamında, ilk iki çalışma kullanıcıların, mobil müzik dinleme deneyimlerini anlattıkları bir oturum ve belirli müzik dinleme araçlarını şehirde mobil halde test ettikleri bir seyahat olarak gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalar hareket halinde müzik dinleyen insanların kullanıcı-kullanıcı, ürün-ürün ve kullanıcı-ürün etkileşimi ile ilgili hassasiyetlerine ışık tutmaktadır. Bir yaratıcı oturum olarak organize edilen üçüncü çalışmada ise kullanıcılar müzik dinleme kontrollerini her türlü giyilebilir ve taşınabilir nesneyi ve kendi bedensel hareketlerini kullanarak sergilemişlerdir. Bu çalışma bağlamda var olan her türlü nesne ve hareketin etkileşim tasarımı için nasıl ilham verici olabileceğini göstermektedir. Özetle, bu tez, kullanıcıların bağlamla ilişkilerini de dikkate alarak, kontrollerin fizikselleşmesiyle birlikte kullanıcı-mobil müzik dinleme araçları etkileşiminin nasıl daha estetik hale gelebileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Mobile listening can be defined as an evolved form of listening whose history draws back to the introduction of Sony Walkman, which upgraded music players with both privacy and portability. This thesis underlines the challenge of performing such private activity in a shared environment with many people and audio-visual stimuli around. This 'journey' with music becomes more challenging with the interfaces confined into tiny buttons and screens that are scaled down for the sake of portability of the device. Hence, this thesis explores the potentials of embodied interactive technologies to enhance the way users interact with mobile listening media by dealing with the context both as a challenge and an inspiration. This thesis discusses the relationship between context and user experience. It also draws upon the concept of embodiment which derives from users' physical relationships with the context as aesthetics of interaction does. Then it elaborates different forms of embodied interaction such as tangible, organic, and gestural interfaces. The fieldwork uncovers mobile listeners' concerns related with user-user, product-product and user-product interactions through Study 1 and Study 2 'Telling about and Living in the Journey' which are conducted as a user journey mapping session and a literal journey with music within the city. With Study 3 'Dreaming about the Journey' it explores the potentials of the embodied elements and actions within the context by analyzing participants' utilization of daily objects and gestures for controlling music in a generative session. This way the thesis shows how aesthetics of interactions can be achieved through embodiment of controls while dealing with the challenges of the context at the same time.