Nefs muhasebesine psikolojik açıdan bakış
View to self account in the respect of psychology
- Tez No: 383405
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR ÖZDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Nefs, muhasebe, din, nefs muhasebesi, Self, account, religion, self account
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu yüksek lisans tezi, 2010 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Psikolojisi bölümünde Mevlüt Gani tarafından hazırlanmıştır. Tezin adı“Nefs muhasebesine psikolojik açıdan bakış”tır. Tez, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde nefs ve nefs muhasebesi kavramları incelendi. Bu kavramlarla ilgili diğer kavramlar da incelenerek bağlantı kuruldu. İkinci bölümde 50 kişi ile mülakat yapıldı. Bu mülakat içerik analizi metodu ile yorumlanmaya çalışıldı. Son bölümde ise daha önceden belirlediğimiz denenceler tartışma içersinde denenerek sonuç ve önerilerde bulunuldu. Sonuç olarak, nefs muhasebesi psikoloji bilimi açısından araştırılarak, incelendi.
Özet (Çeviri)
This master thesis is prepared at Religion Psychology Department of Ankara University Faculty of Divinity in the year of 2010 by Mevlüt GANİ. Name of the thesis is“View to Self Account in the respect of psychology”The thesis comprises of three sections. Self and self account is analyzed at Section 1 and the connection is made by studying other concepts concerning to this notions. Interview with 50 persons have been performed and these interviews are tried to be annotated by the method of content analysis. At the last section, prescribed hypothesises are tested within the scope of discussion and results including proposals are introduced. Consequently, self account is studied and analyzed in the respect of psychological science.