Sepiolit kullanılarak bazı eser elementlerin zenginleştirme şartlarının araştırılması ve alevli atomik absorpsiyon spektroskopisi ile tayinleri
- Tez No: 38348
- Danışmanlar: PROF.DR. A. REHBER TÜRKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Eser elementler, zenginleştirme, sepiolit, alevli atomik absorpsiyon spektroskopisi
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
SEPİOLİT KULLANILARAK BAZI ESER ELEMENTLERİN ZENGİNLEŞTİRME ŞARTLARININ ARAŞTIRILMASI VE ALEVLİ ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROSKOPİSİ İLE TAYİNLERİ (Yüksek Lisans Tezi) Hüseyin BAG GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ OCAK 1995 ÖZ Bu çalışmada Cu, Fe ve Pb çözeltileri sepiolit içeren kolonlar ile zenginleştirilmiş ve optimum şartlar araştırılmıştır. Cu sepiolitte tutunmamıştır. Fe ve Pb için geri kazanma verimleri %95 güven ile sırasıyla %82±3 ve %91±2 'dir. Bakırın sepiolitte tutunmasını sağlamak ve demirin geri kazanma verimini artırmak için kompleksleştirici reaktif olarak EDTA seçilmiştir. Demir için EDTA varlığında %97 geri kazanma verimine ulaşılırken bakır için ancak %57 'ye ulaşılabilmiştir. Bakır elementi Na-DDTC ile de çalışılmış fakat ancak %47 geri kazanma verimine ulaşılabilmiştir. Sodyum, potasyum, magnezyum ve kalsiyumun varlığı eser element zenginleştirilmesini etkilemiştir. Bu nedenle metod, deniz suyunda eser element tayinine uygulanamamıştır. Geliştirilen metodla pirinç alaşımında Pb tayini yapılmıştır. Bilim Kodu : 405.03.01
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION ON THE PRECONCENTRATION CONDITIONS OF SOME TRACE ELEMENTS ON SEPIOLITE AND THEIR DETERMINATION BY FLAME ATOMIC ABSORPTION SPECTROSCOPY (M.Sc. Thesis) Hüseyin BAG GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY JANUARY 1995 ABSTRACT In this study, the solutions of Cu, Fe and Pb were preconcentrated on columns filled with sepiolite and the optimum conditions were investigated. Cu was not adsorbed on sepiolite. The recoveries of Fe and Pb were 82±3% and 91 ±2%, respectively, at 95% confidence limit. The recoveries were increased to about 97% for Fe and about 57% for Cu by forming complexes with EDTA. Another complexing agent, Na-DDTC, was used for Cu. But, the recovery was only about 47%. The presence of Na, K, Mg and Ca has affected to the preconcentration of trace elements. For that reason, the proposed method could not be applied on sea water. The method has been applied on brass containing trace amounts of Pb and Pb has been determined successfuly. Science Code : 405.03.01 Keywords : Trace elements, sepiolite, preconcentration, flame atomic absorption spectroscopy. Page Number : 60 Advisor : Prof.DrARehberTÜRKER IV