Atomize tozların tane dağılımının istatistik analizi
Statistical analysis of particle size distrubution of atomised powders
  1. Tez No: 38347
  2. Yazar: AHMET TAŞKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEDAT ÖZBİLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Meteoroloji, Education and Training, Meteorology
  6. Anahtar Kelimeler: Toz, istatistik analiz, atomizasyon
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
ATOMIZE TOZLARIN TANE DA?ILIMININ İSTATİSTİK ANALİZİ (Yüksek Lisans Tezi) Ahmet TAŞKAN GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Ocak 1995 ÖZ Imperial College Malzeme Bölümünde AA2014 Al-alaşımı IN4/ONI8/4 tipi sınırlı nozul kullanılarak He, N2 ve Ar gazlarıyla farklı atomizasyon şartlarında üretilen tozların lazer tane ebat ölçücüden elde edilen ham tane ebat verileri ile oluşturulan bilgi bankası bilgisayar kullanılarak analiz edildi. Analizin amacı atomizasyon gaz basıncının ve türünün; ergimiş metal hacimsel akış hızının ve ergime üstü sıcaklığının üretilen tozların tane ebatına ve dağılımına etkisini istatistiksel olarak göstermekti. Bu nedenle, bilgi bankasındaki tüm testlerdeki tozların hacimsel ortalama çapı (dym), kütlesel medyan çapı (dm), Sauter ortalama çapı (dvs) ve geometrik standart sapma (a") parametreleri hesaplandı ve bunlardan toz numunelerinin log-normal eğrileri ile frekans eğrileri çizildi. Yapılan analizler sonucunda, aynı tip nozul ile üretilen AA2014 Al-alaşım tozlarında, atomizasyon gazı ne olursa olsun, aynı ergimiş metal hacimsel akış hızında ve aynı atomizasyon gaz basıncında ergime üstü sıcaklığının artmasıyla kütlesel medyan çapının (dm) azaldığı görüldü. Aynı şekilde, diğer bütün atomizasyon şartlan sabit olduğunda, ergimiş metal hacimsel akış hızının artmasıyla dm'nin arttığı görüldü. Hacimsel gaz/metal akış hızı oranının, hacimsel metal akış hızından daha önemli olduğu vurgulandı. Atomizasyon gazı basıncının ve türünün de kütlesel medyan çapma (dm\ etkisinin olduğu, bu çalışmadaki analizlerle gösterildi.
Özet (Çeviri)
STATISTICAL ANALYSIS OP PARTICLE SIZE DISTRIBUTION OP ATOMISED POWDERS (M. Sc. Thesis) Ahmet TAŞKAN GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OP SCIENCE AND TECHNOLOGY January 1995 ABSTRACT Data base, based on raw particle size data collected from laser particle si/.cr of the powders of AA20M Al-alloy produced at Imperial College, Materials Department under different atomising conditions with lie, N2- Ar gases and IN4/ONI8M type nozzle was analyzed by the help of computer program. The aim of the analyses was to establish, statistically, the effect of atomising gas pressure and type; volume flow rate and superheat of the liquid metal on particle size and distribution of (he powders produced. Por this reason, volume mean diameter (dvni), mass median diameter (dni), Sauter mean diameter (dvs) and geometric standart deviation (a") of the powder in the data base was calculated, Prom these calculations, log-normal graphs and frequency distribution curves of the powders were obtained. At the end of the analyses, it was found that, in AA20M Al-alloy powders produced under the same nozzle, atomising gas pressure and constant volume flow rate of the liquid metal, the mass median diameter (dnv) of the powder was decreased as the metal superheat was increased, regardless of the type of the atomising gas. It was also noted that, with other atomising parameters held at constant values, d,n was increased by the increase in volume flow rate of liquid metal. However, it was also emphasized that volumetric gas/metal flow rate ratio was more important than volume flow rale of liquid metal. Finally, by the analyses carried out in the present work, it was also shown that there was an effect of atomising gas pressure and type on mass median diameter (dm) of powders produced. Keywords : Powder, statistical analysis, atomization Science Code : 225.01.01 Page Number : 149 Supervise!- :Associa(e Prof. Dr. Sedat ÖZBİI.EN