Eğitim fakültesi ilköğretim bölümünde derslerin işleniş ve ölçme değerlendirme sürecine ilişkin öğretmen adaylarının görüşlerinin incelenmesi
Examining the opinions of prospective teachers about the assessment and evaluation process of courses in department of primary education in faculty of education
  1. Tez No: 383515
  2. Yazar: HÜLYA AY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü, Öğretim Süreci, Hazırlık-İşleniş, Ölçme-değerlendirme, Öğretmen adayı, Faculty of Education, Department of Primary Education, Preparation, Assessment, Evaluation and Prospective Teachers
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmanın amacı, Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümünde derslerin işleniş ve ölçme-değerlendirme sürecine ilişkin öğretmen adaylarının görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırma tarama modelinde olup, betimsel bir nitelik arz etmektedir. Araştırmada veri toplama aracı olarak; öğretmen adaylarının Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümünde derslerin işleniş ve ölçme-değerlendirme sürecine ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla 33 maddeli beşli likert ölçeğine dayalı bir anket formu kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Fırat ve Dicle Üniversitelerin' nin Eğitim Fakültelerinin İlköğretim Bölümlerinde öğrenim gören tesadüfî örnekleme yolu ile seçilmiş 820 öğretmen adayından oluşturmaktadır. Uygulanan anketlerden elde edilen verilerin değerlendirilmesinde“ SPSS 16.0”istatistiksel paket programı kullanılmıştır. Ankette yer alan görüşlerin frekans (N), yüzde (%) ve aritmetik ortalamaları dikkate alınmıştır. Öğretmen adaylarının görüşlerine göre; öğretim elemanlarının öğretim sürecini % 38.01 inin genellikle kitaptaki işlenişi kullandıkları, % 31.47 sinin düzanlatım yöntemini, % 8.24 ünün işbirlikli öğrenmeyi, % 3.83 ünün beyin fırtınası yöntemini ve % 1.48 inin çoklu zeka kuramına dayalı yürüttükleri tespit edilmiştir. Öğretmen adaylarının görüşlerine göre, öğretim elemanlarının öğretim sürecinde % 32.95 inin yazılı sınavlar, % 22.41 inin testler, % 17.77 sinin ödevler, % 15.18 inin proje çalışmaları, % 6.14 ünün performans değerlendirme ölçekleri ve % 5.54 ünün öğrenci ürün dosyalarını kullanarak ölçme-değerlendirme yaptıkları belirlenmiştir. Bu durum, Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümünde öğretim süreci ölçme değerlendirme aşamasında öğretim elemanlarının en çok yazılı sınavlar ve testleri kullandıkları sonucunu ortaya çıkarmıştır. Öğretmen adaylarına göre; öğretim elemanlarının dersle ilgili farklı etkinlik ve materyalleri internetten araştırarak derse gelmedikleri ve öğretim elemanlarının derse başlamadan önce öğrencileri yeterince güdülemedikleri sonucuna ulaşılmıştır. Yine öğretmen adaylarına göre; öğretim elemanlarının derste ara değerlendirme ve kısa süreli quiz vb. değerlendirme yeterince yapmadıkları, sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğretim elemanlarının alternatif ölçme değerlendirme türlerinden yeterince faydalanmadıkları öğretmen adaylarının görüşlerine göre tespit edilmiştir. Öğretmen adaylarının derslerin hazırlık-işleniş ve ölçme-değerlendirme aşamalarına ilişkin olarak cinsiyet değişkenine göre bazı maddelerde farklı görüşlere sahip oldukları tespit edilmiştir. Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümünde derslerin hem hazırlık-işleniş hemde ölçme-değerlendirme aşamalarının genelinde, okul öncesi öğretmenliği programında öğrenim gören öğretmen adaylarının, sosyal bilgiler öğretmenliği programında öğrenim gören öğretmen adaylarına göre öğretim elemanları açısından daha olumlu kanaatte ve izlenimde oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the views of prospective teachers about the assessment and evaluation process of courses in Department of Primary Education in Faculty of Education. Although the research is in the form of scanning model, it also shows descriptive quality. In the research a quastionnaire based on five point likert scale composing of 33 articles, is used as a tool for data collection in order to determine views of prospective teachers about the assessment and evaluation process of courses in the Department of Primary Education in Faculty of Education. The sample group of the research composes of 820 prospective teachers studying in Department of Primary Education in Faculties of Education in Fırat and Dicle Universities. These teachers are chosen via random sampling method. During the analysis of datum obtained from the questionnaires ''SPSS 16.0'' statistical package program is used. The frequency (N) , percentage (%) and arithmetic avarages of the views included in the questionnaire, are taken into consideration. According to the views of prospective teachers, it is determined that % 38.01 faculty members use the tehniques included in the books , % 31.47 of them use lecturing method , % 8. 24 of them use cooperation learning, % 3.83 of them use brainstorming technique and % 1.48 multiple intelligences method in the academic process. According to the views of prospective teachers, it is determined that % 32.95 of faculty members use written exams , % 22.41 of them use tests , % 17.77 use assignments , %15.18 of them use projects , % 6.14 of them use performance rating scales and % 5.54 of them use student product files in the evaluation process. These results show that faculty members mostly use written exams and tests in the evaluation of academic process in the Department of Primary Education in Faculty of Education. According to the prospective teachers, it is concluded that faculty members search different activities and materials from the internet, don't attend the classes and don't motivate the students enough before beginning the course. According to the prospective teachers, it is concluded that faculty members don't make intermediate evaluations and short – term quizzes enough. It is identified that prospective teachers have different views about some articles according to the gender variable in the preparation, assessment and evaluation phases of the courses. It is determined that prospective teachers studying in the pre-school teaching programme have more positive judgement than those studying in the Social Science teacching programme in the preparation, assessment and evaluation phases in Department of Primary Education in Faculty of Education in terms of Faculty members.