İlkokullarda kaynaştırma eğitimi uygulamalarında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
The problems encountered in mainstreaming applications in primary schools and recommendations
- Tez No: 383514
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUAMMER BAHŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma, Özel Eğitim, Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı, Mainstreaming, Special Training, Individualized Educational Plan
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Kaynaştırma, özel eğitim gereksinimi ve yetersizliği olan öğrencilerin eğitim olanaklarını artırmak için geliştirilen önemli bir eğitim planıdır. Günümüzde kaynaştırma uygulamaları yaygınlaşmış, kaynaştırma öğrenci sayısı artmış olup hemen hemen her okulumuzda kaynaştırma öğrencisi bulunmaktadır. Bu öğrencilere sınıf öğretmenleri tarafından normal sınıflarda eğitim verilmektedir. Bu araştırmanın evreni 2013-2014 eğitim öğretim yılında, Elazığ merkezinde görev yapan sınıf öğretmenleri, okul müdürleri ile rehber öğretmenler oluşturmaktadır. Bu araştırmanın örneklemi ise 2013-2014 eğitim öğretim yılında Elazığ ilinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi olarak 15 ilköğretim okulunda görev yapan 78 sınıf öğretmeni, 18 idareci ve 13 rehber öğretmen dahil olmak üzere toplam 109 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmada öğretmenlere görüşme formu hazırlanarak açık uçlu sorular sorulmuş ve her bir görüşme formuna kod verilmiştir. Formlardaki soruların her biri kendi içerisinde alt başlıklara ayrılmış ve bu başlıklar daha genel başlıklarla ilişkilendirilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular şu şekilde özetlenebilir: Sınıflarında ve okullarında kaynaştırma öğrencisi olan sınıf öğretmenleri, okul müdürleri ile rehber öğretmenlerin büyük çoğunluğu kaynaştırma uygulamaları konusunda kendilerini yeterli hissetmediklerini, kaynaştırma uygulamaları ile yeterli eğitimi almadıklarını, kaynaştırma öğrencilerinin normal akranları üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri olduğunu, ailelerle işbirliği yaparken değişik konularda zorluklar yaşadıklarını, Rehberlik Araştırma Merkezleri ile zaman zaman sıkıntılar yaşadıklarını belirtmişlerdir. Bunların yanı sıra sınıf öğretmenleri ile rehber öğretmenlerin kaynaştırmaya yönelik kullandıkları planlar sorgulanmış, genelde Bireyselleştirilmiş Eğitim Planını uyguladıkları görülmüştür. Ayrıca sınıf öğretmenleri, okul müdürleri ile rehber öğretmenler kaynaştırma eğitiminde bazı materyaller kullanılması gerektiğini ifade etmişlerdir. Materyal olarak, görsel, işitsel ve öğrencinin bireysel özelliklerine göre materyaller kullanılmasının, fiziki ortamların kaynaştırma eğitimine hazır hale getirilmesinin önemli olduğunu vurgulamanın yanı sıra öğrenme sürecinde teknoloji kullanımının ve öğrencinin yapılandırmacı yaklaşıma uygun olarak yaparak yaşayarak öğrenmesinin faydalı olacağı konusunda görüş bildirmişleridir. Yapılan araştırmada elde edilen bulgulara dayalı olarak sınıf öğretmenleri, okul müdürleri ile rehber öğretmenlerinin çoğunluğu kendilerini kaynaştırma uygulamalarında yetersiz gördüklerini ve bu alanlara yönelik eğitim alınmasının, kaynaştırma uygulamalarında işbirlikçi olarak çalışılmasının, aileler ile sürekli iletişim içinde olunmasının, kaynaştırma öğrencilerine yönelik özel planlar yapılmasının gerekli olduğunu belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Mainstreaming education is an important education plan for the students who need special traning and have lack of special education. In current world, mainstreaming practices are widespread, the number of mainstreaming students are increased and there are mainstreaming students in almost every school. These students are taught by regular teachers in regular schools. The primary school teachers, school managers and guide teachers who worked in 2013-2014 educational year in the centre of Elazığ form the target of this population. The sample of this research are the 78 primary school teachers, 18 managers and 13 counsellors 109 in total working officially in 15 primary schools in Elazig city center and being the member of Turkish Ministry of National Education. In this research interview forms were prepared fort the teachers and open ended questions were asked to the teachers and were given a code each interview form. Each of questions on the form was divided into sub-headings and this sub-headings were associated with the general titles. The findings obtained in this study can be summarized as follow: The vast majority of teachers, school mangers and guide teachers who have mainstreaming students in their classes and in their schools specify that they feel themselves inadequate about the mainstreaming applications and they don't have the adequate educational background about the mainstreaming applications. They are also on the idea that mainstreaming students have positive and negative effects on normal students. While collaborating with family, they have different problems with them and from time to time they have given feedback to Guidance and Research Center about these problems. Besides, the plans used by primary school teachers and counselors with respect to mainstreaming are questioned and it is generally seen that they implement individualized educational plan. Moreover, primary school teachers, managers and counselors have stated that some materials should be used in mainstreaming education. In addition to using visual, audial and student-based ones as materials, they have presented the idea that using technology and learning through experience and doing which should be practiced according to constructivist approach are beneficial and effective. In regard to the findings obtained from the research conducted, primary school teachers, school managers, the majority of the guide teachers stated that they think themselves inadequate and it is necessary to receive education in these fields. Working in collaboration for the mainstreaming applications, being in contact with families continuously and making special plans for mainstreaming students are the other essential matters that the participants think.