Âsaf Hâlet Çelebi'nin sanat anlayışını besleyen kaynaklar
The sources influencing Âsaf Hâlet Çelebi's understanding of art
  1. Tez No: 383558
  2. Yazar: HAZAL BOZYER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE EMEL KEFELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynak Eleştirisi, Etki, Tesir, Âsaf Hâlet Çelebi, Source review, inspirational influence, Âsaf Hâlet Çelebi
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Âsaf Hâlet Çelebi, Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında alışılmışın dışında şiirleri ve ilgi çeken şahsiyetiyle özgün bir konuma sahiptir. Eserlerinde işlediği konular ve şahıslar şairin çok çeşitli inanç, kültür ve dil dairelerinden etkilendiğini göstermiştir. Âsaf Hâlet'in şiirleri genellikle yaşamından ve sanat anlayışından belirgin izler taşıyan metinlerdir. Düz yazıları ve inceleme kitapları da onun okuduklarını, ilgi alanlarını ve ilham aldığı fikir ya da şahısları tespit imkânı sunarken, kendi sanat anlayışını nasıl oluşturduğunu açıkça ortaya koymuştur. Âsaf Hâlet, doğduğu devir ve coğrafyadan başlayan beslenme kaynaklarını ailesi, çevresi, arkadaşları ve hocalarıyla zenginleştirmiş, okuduklarıyla ve yaptığı işlerle bu zenginliği çoğaltmış ve kendine has bir sanat anlayışı inşa etmiştir. Bu çalışmada, öncelikle tesir ve kaynak eleştirisine dair tanımlara ve bunların edebiyattaki yansımalarına yer verilmiş, sonrasında Âsaf Hâlet Çelebi'nin sanat anlayışını oluşturan ve besleyen unsurlar, onun biyografisi ve eserleri merkeze alınarak değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmenin sonunda bir sanatçının eserlerini oluştururken onun pek çok kanaldan ilham aldığı Âsaf Hâlet Çelebi üzerinden verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Âsaf Hâlet Çelebi has a unique place in Turkish Literature of Republic Era with his distinctive poems and prominent personality. The subjects and people he refers to in his literary works indicate that the poet was influenced by a diversity of beliefs, languages and cultural circles. Poems of Âsaf Hâlet Çelebi usually reflect his life and distinctive understanding of art. Çelebi's prose and review books give us the opportunity to detect his fields of interest and show us how he formed his own understanding of art. Âsaf Hâlet's inspirational source expands with the help of his family, friends, circles, teachers, readings and works along with the era and region he lived in. Upon these sources, he built his understanding of art. In this study, definitions about inspirational influence and source review are made and how they are reflected in literature is specified. Afterwards, the factors that created and nourished Âsaf Hâlet Çelebi's understanding of art are reviewed considering his biography and literary works. At the end of this review, how a writer gets inspired by multiple sources is presented through Âsaf Hâlet Çelebi's works.