Asaf Halet Çelebi'nin şiirlerinde sıra dışı bağdaştırmalar
Extraordinary harmonizations in Asaf Halet Çelebi's poems
  1. Tez No: 328864
  2. Yazar: HAKİ NAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ YAKICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Asaf Halet Çelebi, sıra dışı bağdaştırma, şiir, Asaf Halet Çelebi, extraordinary harmonization, poem
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışmada Asaf Halet Çelebi?nin şiirlerindeki sıra dışı bağdaştırmaların tespit edilmesi hedeflenmiştir. Asaf Halet Çelebi?nin şiirleri üzerinde yapılacak olan incelemeler sonucunda yazı dilinde ve özellikle şiir dilinde, sıra dışı bağdaştırmalardan nasıl faydalanıldığını, sıra dışı bağdaştırmalar yapılırken dil ve anlatım bağlantılarının ortaya konması amaçlanmıştır.Çalışma çerçevesinde, şair ve eserleriyle ilgili araştırmalar değerlendirilirken şairin hayat hikâyesi ele alınmış, eserleri hakkında bilgi verilmiş; şiirlerine ve şiirlerinde yer verdiği kültüre ışık tutması bakımından Çelebi?nin telif/tercüme bütün eserlerine yer verilmeye çalışılmıştır. Asaf Halet Çelebi, poetikasını daha hayatta iken oluşturmaya çalışan ve bu konuda yazılan neşreden bir şair olduğundan Çelebi?nin sanat anlayışına da ayrıntılı olarak değinilmiştir.Çalışmamızın kavramsal çerçevesi ?bağdaştırma ve sıra dışı bağdaştırma? bağlamında ele alınmış, bu terimler hakkında bilgi verilmiş; dil bilimciler ve anlam bilimcilerin bağdaştırma konusuna yaklaşımlarına yer verilmiş, konu dil ve anlatım açısından irdelenmiştir.Çalışmamızın ?Bulgular ve Yorumlar? bölümünde ise Asaf Halet Çelebi?nin şiirlerindeki sıra dışı bağdaştırmalar incelenmiştir. Şiirlerde yer alan sıra dışı bağdaştırmalar, cümle düzeyinde sıra dışı bağdaştırmalar ve kelime grubu düzeyinde sıra dışı bağdaştırmalar olmak üzere iki bölümde incelenmiştir.Kaynakça bölümünden sonra Asaf Halet Çelebi?nin çalışmada kullanılan şiirleri de çalışmanın sonuna eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study it is aimed at determining the extraordinary harmonizations in Asaf Halet Çelebi's poems. It is aimed at presenting language and explanation correlations while making extraordinary harmonizations and how these extraordinary harmonizations are being benefited in essay and poem language at the result of analysis of Asaf Halet Çelebi's poems.In this study, especially life story of the poet has been taken into account. Then information has been given about the works of the poet. All works of Çelebi including copyright/translation have taken place in the frame of lightning the culture in his poems.As Asaf Halet Çelebi is a poet who tried to form his policy during his life and is a poet talked about on these subjects, a special section has been given to his art understanding.In the section of harmonization and extraordinary harmonization section, information has been given on these terms, approaches of harmonizations of linguistics and semantics have taken place and the subject has been taken in the frame of language and explanation.In the fifth part of our study, extraordinary harmonizations in Asaf Halet Çelebi's poems have been examined. Extraordinary harmonizations taking place in the poems have been examined in two sections as extraordinary harmonizations at the level of sentence and extraordinary harmonizations at the level of sentence group.Asaf Halet Çelebi's poems used in the thesis after the reference section have been added at the end of the study.