Türk halk müziği geleneğinde kemik üflemeli çalgı çığırtma; Burdur il örneği
Bone wind instrument (çığırtma) in the tradition of Turkish folk music case of Burdur
- Tez No: 383653
- Danışmanlar: PROF. YUSUF AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Çığırtma, kemik düdük, kaval, Çığırtma, bone whistle, kaval
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu araştırma Türk halk müziği kemik üflemeli çalgılarımızdan çığırtmanın Burdur ilinde geçmişi ve günümüzdeki durumu ele alınarak yapımı, teknik özellikleri ve icra şekillerini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bu araştırma için kaynak ve literatür taraması yapılmıştır. Bu kültüre yönelik bir çalışma kaydı bulunmadığından dolayı araştırmalar yapılmasının ihtiyaç olduğu düşünülmüştür. Bu bağlamda alanında uzman kişiler belirlenip fikirleri alınarak çalışmaya yön verilmeye çalışılmıştır. Tespit edilen kişilerle anket ve görüşme teknikler kullanılarak elde edilen bilgiler ve bulgular yorumlanmaya çalışılmıştır. Ayrıca tespiti yapılan çığırtmaların bazılarının icra teknikleri ses ve video kayıt cihazlarıyla kayıt altına alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to identify production, technical specifications, finger hole structures and performing ways of“bone whistle”çığırtma, which is one of bonewind instruments of traditional Turkish folk music, by discusing its history and current status in Burdur province. Resource and literature reviews were undertaken for this research. Since there has been no evidence of an earlier study on this culture, researchs were considered as vital. In this regard, experts of this field were assigned and their ideas were consulted to shape this study. The autcomes of this research have been classified through the people participated in questionnaires and inteviews. Besides, performing ways of some of the 'çığırma's that were identified were recorded as audio or video recording.