İşletmelerde lojistik süreçlerin işleyişi,süreçlerin iyileştirilmesi ve iyileştirme sonuçlarının etkileri, Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletmesi örneği
Action of logistics processes in the establishment, enhancing of the processes and effects of enhancement consequence, a case of Bandırma Boron and Acid Factory Management
  1. Tez No: 383711
  2. Yazar: HASAN GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYNUR AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik, Lojistik, Yönetim, Supply, Logistics, Management
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Tedarik zinciri ve lojistik yönetimi işletmelerde üretilecek ürünün hammaddesinin tedarik edilmesinden başlayarak hammaddenin stoklanması nihai ürünün üretilmesi, nihai ürünün stoklanması, perakendecilere ve en nihayetinde tüketicilere ulaştırılması sürecinin tamamını kapsamaktadır. Bu süreçlerin tamamının bir zincir şeklinde bir birine bağlı olması, sorunlu geçen bir sürecin diğer süreçlere sirayet etmesi kaçınılmaz olacaktır. İşletme içindeki sistemde bir süreçte çıkacak bir aksaklık işletme içerisindeki diğer süreçlere ve en son olarak işletmenin ürettiği ürüne yansıyacak ve bu ürün işletmenin içerisinde yer aldığı tedarik zincirindeki bir sonraki halkaya sağlam bir ürün veremediği için bu olumsuzluk tedarik zincirinin tamamına sirayet ederek zincirde yer alan bütün işletmelere zarar verecektir. En nihayetindeki tüketiciye başarılı bir ürün sunamadığı için müşteri memnuniyeti sağlanamayarak müşteri kaybına kadar gidebilecektir. İşletmeler alanında uzman kişilerle çalışarak işletme sistemi içerisindeki hammaddenin tedariki, hammaddenin stoklanması, nihai ürünün üretimi, nihai ürün ambalajlarının belirlenmesi, ambalaj stoklarının doğru yönetilmesi ve ambalajların güncel tutulması, nihai ürünün ambalajlanması, nihai ürünün stoklanması, nihai ürün stoklarının doğru yönetilmesi ve nihai ürünün dağıtım süreçlerini başarılı bir şekilde yönetebilirler. İşletmeler kendi içinde yer alan tedarik zincirindeki akışı başarılı bir şekilde sağlayabilmeleri kendisinin içinde yer aldığı tedarik zinciri akışına da olumlu yansıyacaktır. Bu nedenle işletmeler kendi içindeki alt sistemde ve kendisinin içinde yer aldığı üst sistemde doğru ürünün uygun kalitede doğru yerde doğru zamanda ve düşük maliyetle olmasını sağlayarak başarıyı elde edebilirler. Bu çalışmada Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletmesindeki hammadde tedariki, tedarik edilen hammaddenin stoklanması; nihai ürünün üretimi, ambalajların tedariki, nihai ürünün ambalajlanması, stoklanması dağıtımına kadarki tüm süreçler ayrıntılı bir şekilde ele alınarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Supply chain management and logistics management contain all of these processes: supplying and stocking raw material of the product, producting and stocking end product as well as finally transporting the end product to the customers. A problem on a spesific process affects the other ones inevitably because of all these processes are connected with each other. A probable trouble on a process in the establishment could reflect on the other processes and finally the item which the establishment fabricates. Because of the fact that this process is not able to send valid item to the other chain, this specific problem harms all operations in the chain while spreading. Customer loss occurs by reason of customer dissatisfaction when available product is not reached to the customers. If the company works with specialist, supplying and stocking raw material, producting the end item, determining packages as well as stocking and packaging of the packaging stock, the packaging of the final product, storing the final product, to be managed properly, the final product is in stock and the final product distribution processes can be managed. A successful flow in their supply chain also affects on the other ones. Thus, companies gain success in the system, sustaining the valid product with low cost and accessibility on the time. In this case, all these processes in Bandırma Boron and Acid Factory Management, not only supplying and stocking raw material, producting end item, supplying and wraping packages but also transporting has been evaluated in details.