Erzurum ilindeki jeotermal sahaların doğal ortam özellikleri ve termal su kaynakları
The Erzurum province's the natural environment properties of geothermal field and thermal water resources
- Tez No: 383740
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KOPAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Jeotermal saha, Aziziye, Pasinler, Erzurum, Türkiye, Geothermal spring, Aziziye, Pasinler, Erzurum, Turkey
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fiziki Coğrafya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu tez çalışmasında, Erzurum İli'nin belli başlı termal su kaynaklarının potansiyeli, coğrafi konumları, doğal çevre özellikleri ve hâlihazırdaki değerlendirme şekli üzerinde durulmuştur. Doğu Anadolu Bölgesi'nin Erzurum-Kars Bölümü'nde yer alan Erzurum İli, jeotermal kaynaklar açısından hem bölgenin hem de Türkiye'nin en önemli termal kaynaklarına sahip illerinden biridir. Kuzey Anadolu Fayı (KAF) ve Doğu Anadolu Fayı'nın (DAF) devamı niteliğindeki fay zonları ile tali fay zonları arasında ve tektonik sıkışma etkisi altında bulunan Erzurum ilinde sıcaklıkları 18°C ile 57°C arasında değişen çok sayıda termal kaynak mevcuttur. Ancak il'de işletilebilir niteliklerde sadece 9 jeotermal saha tespit edilmiştir. Bu sahalar içerisinde ulaşım bakımından avantajlı konumda yer alan Aziziye ve Pasinler ilçelerindeki termal kaynaklar dikkat çekmektedir. Diğer sahalardaki termal kaynaklar ise başta ulaşım sorunu olmak üzere, tanıtım ve diğer problemlerden dolayı hak ettikleri ilgiyi görememektedirler. Erzurum'daki mevcut termal kaynakların, başka ülkelerdeki değerlendirme şekline bakıldığında, yeterince değerlendirilemediği belirlenmiş, bazılarının ise bakımsız olduğu ya da kullanılmadığı görülmüştür. Bununla birlikte kaynakların birtakım iyileştirmelerle daha verimli ve kullanılabilir düzeye gelebileceği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, Erzurum province's potential of certain thermal water resources, geographical locations, focused on the evaluation method of the natural features and present. Located Erzurum in Erzurum-Kars Department of Eastern Anatolia, both in terms of geothermal resources of the region and is one of the provinces with Turkey's most important thermal springs. Between East Anatolian Fault Zones (EAFZ) and North Anatolian Fault Zones (NAFZ) with more minor fault zones and fault zones in the Erzurum under tectonic compression and around, with temperatures between 57 °C and 18 °C has been changed numerous thermal springs. However, in the province the executable has been detected only 9 geothermal field. These areas in transportation maintenance of the advantageous location thermal springs in them in Aziziye and Pasinler are remarkable district. The thermal springs in other areas, particularly in the transportation problems, they see the attention they deserve because of the publicity and other problems. Thermal resources available in Erzurum, looking at the shape evaluation in other countries, determined not adequately assessed, it is seen that some of them were properly maintained or used. However, some improvements have been understood that the source of more efficient and available levels.