Küresel finans krizinin gelişmekte olan ülke piyasalarına yayılma etkisi ve borsa endeksleri üzerinden analiz edilmesi
The spillover effect of global financial crisis on emerging country markets and analysis of stock exchanges
  1. Tez No: 383801
  2. Yazar: MEHMET ERKAN SOYKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT ÇITAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel finans krizi, yayılım, GARCH, GJR-GARCH, Global financial crisis, spillover, GARCH, GJR-GARCH
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 272
Özet
2008 Küresel Finans Krizi ABD'de yaşanmış ve piyasalar arası artan entegrasyon ve küreselleşmenin etkisi ile tüm dünyayı farklı derecelerde etkilemiştir. Bu çalışmada esas olarak ABD hisse senedi piyasasından (S&P 500), her bir gelişmekte olan ülke piyasasına olası ortalamada yayılım, simetrik volatilite yayılımı ve asimetrik volatilite yayılımı incelenmektedir. Bu yayılımların saptanması portföy riskinin belirlenmesinde ve çeşitlendirmesinde yol gösterici olacak ve ülkelerin ekonomiye ilişkin kararlar almasında yardımcı olacaktır. Bu bağlamda, araştırmada toplam 13 gelişmekte olan ülke incelenmiştir ve 17.07.2003-12.09.2013 tarihleri arasındaki haftalık hisse senedi piyasa verileri kullanılmıştır. Veriler tüm dönem, kriz öncesi dönem (2003-2008) ve kriz sonrası dönem (2008-2013) olarak ele alınmıştır. Uygulamanın ilk kısmında ortalamada yayılım ve simetrik volatilite yayılımı GARCH modelleriyle incelenmiştir. Uygulamanın ikinci kısmında ise olası asimetrik volatilite yayılımlarını da tespit edebilmek için GJR-GARCH modelleri ile veriler analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre farklı ülkelerde, farklı dönemlerde, farklı anlamlılıklarla ortalamada yayılım, simetrik volatilite yayılımı ve asimetrik volatilite yayılım etkileri belirlenmiştir. Genel olarak bir değerlendirme yapıldığında GARCH modeli sonuçları ile GJR-GARCH modeli sonuçlarının farklı olduğu göze çarpmaktadır.
Özet (Çeviri)
2008 Global Financial Crisis was experienced in USA and affected whole world mainly because of increased integration among markets and globalisation. In this study, essentially possible mean spillover, symmetric volatility spillover and asymmetric volatility spillover from USA stock market (S&P 500) to each emerging country market are examined. The identification of these spillovers is expected to be helpful in detection and diversification of portfolio risk and countries' economic decisions. In this context, totally 13 emerging countries are analyzed in the research and weekly stock market data covering 17.07.2003 and 12.09.2013 are used. The data are handled as the entire period, pre-crisis period (2003-2008) and post-crisis period (2008-2013). In the first section of analyses, mean spillover and symmetric volatility spillover are examined with GARCH models. In the second section of the analyses, data are analysed with GJR-GARCH models in order to also identify possible asymmetric volatility spillover. According to the research findings, mean spillover, symmetric volatility spillover and asymmetric volatility spillover effects are detected in different countries, different time periods with different significance levels. Finally, as a general remark the results of GARCH model and GJR-GARCH model are different.