Girişimciliği belirleyen kişilik özellikleri
Personality traits which define entrepreneurship
- Tez No: 383800
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ÖZDEVECİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Girişimcilik Türleri, Kişilik, Beş Faktörlü KişilikModeli, NEO - FFI Kişilik Envanteri, Akademik Girişimcilik, Ekogirişimcilik, İçGirişimcilik, Kamu Girişimciliği, Sosyal Girişimcilik, Stratejik Girişimcilik, Ticari Girişimcilik, Entrepreneurship, Kinds of Entrepreneurship, Personality, Big Five Personality Theory, NEO - FFI Personality Inventory, Academic Entrepreneurship, Ecopreneurship, Intrapreneurship, Social Entrepreneurship, Strategic Entrepreneurship, Public Entrepreneurship, Commercial Entrepreneurship
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Girişimciliği belirleyen kişilik özellikleri, ampirik bir çalışmadır. Literatürde sık incelenen yedi farklı girişimcilik türü üzerinde etkili olan kişilik özelliklerinin tespit edilmesi amaçlanmış ve bu doğrultuda literatür taraması ve saha araştırması yapılmıştır. Oluşturulan model çerçevesinde kişiliğin girişimcilik üzerindeki etkisi temel amaç olmakla birlikte, kişiliğin alt boyutlarının girişimcilik türlerine olan etkisine ulaşılmaya çalışılmıştır. Veri toplamada anket yönteminin kullanılıyor olması Neo - FFI kişilik envanterinin kullanımına olanak sağlamış ve kişiliğin daha hassas ölçümü amaçlanmıştır. Elde edilen bulgular neticesinde kurulan model ve hipotezler kısmen kabul edilmiş ve doğrulanmıştır. Özellikle Türk girişimcilerinin kişilik profiline katkı sağlayacak olan bu çalışma potansiyel girişimciler için bir başvuru kaynağı olmaya adaydır. Girişimcilik konusunda araştırma yapan, politika belirleyen, girişimcilik faaliyetinde bulunan, girişimcilik eğitimi veren herkes için aydınlatıcı bir rol oynaması ümit edilmektedir. Çalışmada, ilk iki bölümde girişimcilik ve kişilik hususunda teorik bilgilere yer verilirken, kişiliğin kesişim noktasında literatür taramasına değinilmiş ve araştırmacıların bu konudaki bulguları incelenerek okuyucuyla paylaşılmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise çalışmanın saha araştırması kısmı detaylıca incelenmiş ve elde edilen bulgular ve analiz sonuçları hassas bir bakış açısıyla değerlendirmeye sunulmuştur. Araştırmanın temel hipotezi olan“kişiliğin girişimcilik üzerinde etkisi vardır”hipotezi ve alt hipotezler kısmen doğrulanmış ve çalışma kısmi sapmalar dışında hedeflenen noktaya ulaşmıştır. Bu çalışmada kişiliğin alt boyutları olan nevrotiklik, dışa dönüklük, deneyime açıklık, uyumluluk ve sorumluluk faktörlerinin; akademik, eko, ticari, iç, kamu, stratejik ve sosyal girişimcilik üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Kişilik ölçümünde büyük beş faktör kişilik modelinin kesif ölçeklerinden olan ve yeni yeni uygulamaya aktarılan Neo - FFI kişilik envanteri kullanılmıştır. 1000'e yakın katılımcı ile gerçekleştirilen saha araştırması Türkiye girişimci kişilik profilinin çıkarılmasında rol oynayabilecektir. Çalışmanın sonucunda oluşturulan temel hipotez“kişilik özellikleri girişimciliği etkilemektedir”kısmen kabul edilmiştir. Alt hipotezler olan kişilik, akademik, iç, kamu, sosyal , strateji, ticari girişimciliği etkilemektedir hipotezleri de kabul edilmiştir. Kişilik ekogirişimciliği etkilemektedir alt hipotezi ise reddedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Personality traits which define entrepreneurship is a ampiric study in Ph. D. programme in Erciyes University Social Sciences Institute. Its main aim is to define personality traits of entrepreneurs. And sub aims of the study are to define the personality traits of kinds of entrepreneurs that classified in literature. We construct a modal and hypothesisses about aims of study and collect data to examine the research problems. In the study the data collected all around Turkey and analysed in Statistical Programme of Social Sciences. The data form based upon the inventories about entrepreneurship and personality to collect clear data. In data form it is used Neo Five Factor Inventory to measure personality and, entrepreneurship inventories to measure the kinds of entrepreneurship. In the first and second chapter it is argued entrepreneurhip and personality due to theoritical basis. In the last chapter it is exhibitted the outputs of the survey about personality and entreprenurship. In the survey after collecting data, it is analysed and having some conclusion about research aims. The main hypothesis is“ personality affects entrepreneurship”already verified. And sub hypothesisses are verified completely. We have collected 1000 questionnaires from the respondents. We wish that the outputs of research is useful for the government, potentiel entrepreneurs, university students and politicians.