Sağlık meslek lisesinde görev yapan öğretmenlerin örğütsel bağlılık düzeyinin incelenmesi
Sağlik meslek li̇sesi̇nde görev yapan öğretmenleri̇n örğütsel bağlilik düzeyi̇ni̇n i̇ncelenmesi̇
- Tez No: 383892
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURÇAK ÇAĞLA GARİPAĞAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Sağlık Meslek Lisesi, Organizational Loyalty, Vocational School of Health
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araĢtırmada sağlık meslek liselerinde görev yapan öğretmenlerinin örgütsel bağlılık düzeyleri örgütsel bağlılığın alt boyutlarında; cinsiyet, yaĢ, medeni durum, mesleki kıdem, öğrenim durumu ve branĢ gibi değiĢkenlere göre incelenmiĢtir. AraĢtırmanın evrenini 2013–2014 eğitim-öğretim döneminde Ġstanbul ili Avrupa ve Anadolu yakasındaki Sağlık Meslek Liselerinde görev yapan öğretmenler oluĢturmaktadır. AraĢtırmanın örneklem grubunu ise bu okullardan araĢtırmaya gönüllü olarak katılan 220 kiĢi oluĢturmaktadır. AraĢtırmada öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeylerini belirlemek üzere, Meyer, Allen ve Smith (1993) tarafından geliĢtirilen „Örgütsel Bağlılık Ölçeği‟ kullanılmıĢtır. Bulgulara bakıldığında; lise öğretmenlerinin duygusal bağlılık, devam bağlılığı, normatif bağlılık ve örgütsel bağlılık puanlarının „Ne KarĢıyım Ne Katılıyorum‟ düzeyinde olduğu tespit edilmiĢtir. Öğretmenlerin örgütsel bağlılık ölçeği puanlarının cinsiyet değiĢkenine göre grupların aritmetik ortalamaları arasındaki farklılık duygusal ve devamlılık bağlılıkta anlamlı bulunmazken normatif ve örgütsel bağlılık ölçeğinde kadınların erkeklere göre örgütsel bağlılık puanları daha yüksek bulunmuĢtur. Medeni durum değiĢkenine göre grupların aritmetik ortalamaları arasındaki farklılık devamlılık ve normatif bağlılıkta anlamlı bulunmazken duygusal bağlılık ve örgütsel bağlılık ölçeğinde anlamlı bir farklılık bulunmuĢtur. Evlilerin bekârlara göre örgütsel bağlılık puanları daha yüksektir. Öğretmenlerin kıdemlerine göre örgütsel bağlılık ölçeği puanlarının gruplar arasında 11-15 yıl olan grupla 21 ve üzeri olan grup arasında, 21 ve üzeri kıdeme sahip olanların diğer gruplara göre örgütsel bağlılık puanları daha yüksek düzeyde bulunmuĢtur. Öğretmenlerin örgütsel bağlılık ölçeği puanlarının okuldaki çalıĢma alanlarına göre grupların aritmetik ortalamaları arasındaki farklılık duygusal bağlılık dıĢında tüm alt boyutlarda ve örgütsel bağlılık ölçeğinde meslek dersi öğretmenlerine yönelik anlamlı bulunmuĢtur. YaĢ değiĢkenine göre grupların aritmetik ortalamaları arasındaki farklılık duygusal, devamlılık ve normatif bağlılıkta anlamlı bulunmazken örgütsel bağlılık ölçekte anlamlı bir farklılık bulunmuĢtur. En yüksek örgütsel bağlılık duygusu 41-50 yaĢ grubundadır. Öğrenim durumu değiĢkenine göre anlamlı farklılık görülmemiĢtir.
Özet (Çeviri)
his study examines the levels of organizational loyalty shown by the teachers working in vocational schools of health in terms of certain variables such as sex, age, civil status, occupational seniority, education status and branch which could be also defined as the sub-dimensions of the organizational loyalty. The research environment is comprised of those teachers working in Vocational Schools of Health residing in the Anatolian and European sides of Istanbul city. The sample group of the research is 220 people that participated into this research from different schools.“Organizational Loyalty Scale”as developed by Meyer, Allen and Smith (1993) has been used in order to determine levels of organizational loyalty shown by the teachers that participated into the research. When we look at the findings, we determined that emotional loyalty, continuity loyalty, normative loyalty and organizational loyalty scores of the high school teachers is at the level of“I‟m am neither opposed, nor I agree”. While difference between the arithmetic averages of the teachers‟ organizational loyalty scale scores according to the variable of sex was not found to be meaningful in case of emotional and continuity loyalty, women‟s score was determined to be higher than the men‟s score in normative and organizational loyalty. The organizational loyalty score of the married teachers was higher than the single teachers. The teachers‟ organizational loyalty scores according to their seniority was found to be higher in the group of 21 or more years of seniority as compared to the group of 11-15 years and other groups. The difference between the arithmetic average of the organizational loyalty scores among the teachers was found be meaningful in the teachers giving occupational lectures in terms of all sub-dimensions and in the scale of organizational loyalty except for the emotional loyalty. The difference between the arithmetic average of the groups according to the variable of age was not found be meaningful in case of emotional, continuity and normative loyalty but a meaningful difference was determined in the organizational loyalty scale. The highest sense of organizational loyalty was found to be present in the group aged 41-50. No meaningful difference was seen in terms of the variable of education status.