Girişimci üniversite modelinde stratejik yönelim: Karabük Üniversitesi örneği
Strategic orientation in entrepreneur universities: Karabük Universty sample
  1. Tez No: 383925
  2. Yazar: LOKMAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH KARAKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Girişimci Üniversiteler, Stratejik Yönelim, Entrepreneurship, Entrepreneur Universities, Strategic Orientation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Üniversite kurumu, klasik anlayışta sadece öğrenci yetiştiren ve araştırma yapan kurumlar olarak tanımlanırken; modern anlayışta, teknolojinin ve bilginin bölgeye transfer edildiği, girişimcilik yönü kuvvetli olması gereken kurumlar olarak tanımlanmıştır. Böylece günümüz üniversitesi, piyasayla yakın ilişki kuran, piyasanın taleplerini dikkate alan ve sosyal kalkınma için işbirliği sağlayan bir kurum durumuna gelmiştir. Stratejik yönelimleri de bu duruma paralel olarak oluşturulmaya başlanmıştır. Bu çalışmada; Karabük Üniversitesi'nin girişimci ve yenilikçi faaliyetlerinin, Üniversite'nin 2011-2015 Stratejik Plânı'nda yer alan, stratejik yönelimi yönünden değerlendirilmesi, uyguladığı girişimci ve yenilikçi faaliyetleri nedeniyle stratejik yönelimde güncellenebilecek faktörlerin araştırılması ve ilgililere öneri niteliğinde sunulması amaçlanmaktadır. Bu çerçevede Karabük Üniversitesi'nin girişimci ve yenilikçi faaliyetleri ile stratejik yöneliminin bileşenlerine ait veriler; doküman inceleme, mülakat ve gözlem yöntemiyle elde edilmiş ve analize tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
University institution is defined as a research institution and only trains students in the classical sense. Meanwhile in the modern understanding, it is defined as institution that technology and knowledge transfer to that region and entrepreneurial orientation to be strong. Thus, today's universities have become a corporate state that establishing close relationships with the market, taking into account the demands of the market and providing cooperation for social development. Strategic orientations have started to be created in parallel to this situation. In this study, evaluation of entrepreneurial activity of Karabuk University is aimed in terms of strategic orientation located in the University's Strategic Plan of 2011-2015. Because of entrepreneurial and hipster activities implemented it is aimed to investigate the factors that can be updated in strategic orientation and to present in a suggestion to relevant. In this context, data on the components of the strategic orientations and entrepreneurial and hipster activities of Karabuk University are obtained by document analysis, interview and observation method, and subjected to the analysis.