Örgütsel çatışmalar ve çatışma aşamalarında çatışma çözme yöntemleri
Organizational conflict-solving conflicts and conflict stages of methods
  1. Tez No: 383986
  2. Yazar: GÜNAY AKCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FİKRET GEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çatışma, Örgüt, Örgütsel Çatışma, Çatışmanın Aşamaları, Çatışma Çözme Yöntemleri, Conflict, Organization, Organizational Conflict, ConflictSolving Stages, Method
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Çatışma, tüm canlıların yaşamlarının bir parçasıdır. İnsanın olduğu her yerde muhakkak çatışma vardır. Farklılıklar, çatışmaların en önemli nedenleri arasındadır. İnsanların beraber yaşamak zorunda oldukları yerlerden birisi örgütlerdir. Örgütsel çatışmalar; bireyler arası çatışmalar, gruplar arası çatışmalar ve yatay çatışmalar gibi bazı türlere ayrılmaktadır. Örgütsel çatışmaların sık yaşanıyor olması, çatışmaların bireyler ve örgütler üzerinde önemli yıkıcı etkilerinin olması gibi nedenler örgütsel çatışmaları önemli bir konu haline getirmektedir. Bu çalışma, iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde örgütsel çatışma kavramı, türleri, nedenleri ve örgütsel çatışmaların bireyler ve örgütler üzerindeki etkileri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise, örgütsel çatışma aşamaları ve çatışma çözme yöntemleri üzerinde durulmuştur. Çatışmaların ortadan kaldırılması ya da önlenmesi çalışanların ve yöneticilerin öncelikli görevleri arasında olmalıdır. Örgütlerde meydana gelen çatışmaların örgütler ve bireyler üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek için; çatışmaya uygun aşamada doğru yöntemle müdahale edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle çatışma çözme yöntemleri, çatışmanın aşamalarına göre gruplandırılmış ve gruplandırılma nedenlerine de ayrıntılı bir şekilde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Conflict is a part of their lives, of all living beings. People everywhere are necessarily conflict. The differences are between the most important causes of conflict. People have to live with one of the organizations that where they are. Organizational conflict; clashes between individuals, between groups conflicts and horizontal conflicts, like some kind of divided. Organizational conflict is experiencing frequent, significant effect on individuals and organisations of conflicts devastating because of the effects of organizational conflicts makes it an important issue. This study consists of two main sections. In the first section the concept of organizational conflict, types, causes and organizational conflict and its impact on individuals and organisations are emphasized. In the second part, organizational conflict stages and focuses on ways of solving the conflict. The elimination or prevention of conflict that employees and managers must be among priority tasks. The clashes in organizations and individuals to minimize the negative effects; must be the appropriate stage right way to conflict intervention. Therefore, conflict-solving methods according to the phase of confrontation, grouped and grouped in a thorough manner to cause are provided.