Sağlık sektöründe hizmetkâr liderlik algılaması, stres, örgütsel sinizm davranışı arasındaki ilişkinin incelenmesi (Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi örneği)
Investigation of the relationsip between perception of employee leadership, stress and organizational cynicism in health sector employees (Kahramanmaraş Necip Fazıl City Hospital sample)
  1. Tez No: 384015
  2. Yazar: SİBEL AKBEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmetkâr Liderlik, Stres, Örgütsel Sinizm, Servant Leadership, Stress, Organizational Cynicism
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada hizmetkâr liderlik, stres ve örgütsel sinizm üzerinde durulmuştur. Çalışma ise teorik ve alan araştırmasından oluşmaktadır. Son yıllarda dünyadaki ekonomik, sosyal, kültürel yapıdaki değişiklikler çalışanların istek ve ihtiyaçlarında değişikliklerin, farklılıkların ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Çalışanların beklentilerinin karşılanması, mutlu ve huzurlu bir ortamda işlerinin gereğini yerine getirmesi o örgütteki lidere bağlıdır. Günümüz yönetim yaklaşımlarında kendisine hizmet edilen, kendi çıkarlarını düşünen liderlik anlayışı yerine izleyicilerine yol gösteren, onlarla birlik olup hizmet etme düşüncesiyle hareket eden hizmetkâr liderlere ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışanların belirli istek ve ihtiyaçları karşılanmadığı zaman örgütte stres meydana gelmektedir. Stres yaşamımızın bir parçası ve her alanda karşımıza çıkan değişmeyen bir gerçektir. Stres altında çalışan bireyde zamanla organizasyona karşı negatif bir tutum içerisine girecektir. Örgütsel sinizm, insanı yücelten ilkeler olan dürüstlük, adalet, samimiyet ve doğruluk gibi değerlerin örgütün menfaatleri doğrultusunda feda edildiğine ilişkin yaygın bir kanı oluşturması örgüte yönelik negatif duyguları geliştirmektedir. Bu olumsuz durum ancak liderin çalışanlarla örgüt arasındaki ilişkiyi çok iyi yönetebilmesiyle mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, leadership, stress and cooperation sinizm are considered. The study also ocur from teorical and branç searching. In recent years, economics, social and culturual changes in the world couse the differences in the needs and request of employees. Meeting theneeds and working in a peaceful enviranment depends on the leader.In today's managerial approach, employees need servant leaders who guides and serves with them rather than a self-interested one. When you don't meet employee's needs and request,strees will occur in the organization. Strees is an unchanging fact in all part of our life. A person,who works under stress,is going to start to feel negative about the organization. Organizational cynicism is a common belief that those who sacrifice their principles, in the interest of the organization and believe their values of honesty, fairness, sincerity and accuracy are improving, create negative emotions within the organization. This is a negative situation but with the leaders in a working relationship within the organization, it manages very well. It is only possible with a good management between the employees and the organization will be possible.