Türkiye'de kadının siyasal katılım mücadelesi: Afyonkarahisar örneği
The struggle of the women in taking part in political life in Turkey: Afyonkarahi̇sar case
- Tez No: 384059
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZELKİF POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyaset, siyasal katılım, mavi çoraplılar, sufrajet, feminizm, Politics, political participation, mavi çoraplılar, suffragette, feminism
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Karar alma mekanizması içinde kadınların düşük temsili, söz sahibi olamaması bilinçlenen toplumla birlikte önemli bir sorun olarak ortaya çıkmış ve günümüzde hala varlığını sürdüren bir probleme dönüşmüştür. Bu duruma Batı toplumlarında olduğu gibi ülkemizde de kalıcı çözüm getirebilmek amacıyla farklı kesimlerden kadınlar bir araya gelerek eşitlik için hak aramaya başlamışlardır. Yapmış olduğum bu çalışmada temel kavramlar, siyasal katılmaya etki eden faktörler (sosyo-ekonomik, psikolojik vd.), dünyada ve Türkiye'de kadınların siyasi alanda yer alma süreci incelenmiştir. Ayrıca 1935 yılında seçme ve seçilme hakkının kazanılmasından sonra meclise milletvekili olarak girme hakkı kazanan kadın vekillerimizin ve bakanlarımızın isimlerine yer verilmiştir. Çalışmada kadınların siyasette yer almasına ilişkin anket düzenlenmiştir. Sorular hem kadınlara hem erkeklere yöneltilerek iki cinsiyet arasında verdikleri cevaplar doğrultusunda karşılaştırma yapılarak ortaya çıkan sonuçlar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The women's low representation and not to have a right to express their ideas in the society which they belong have apperared a great issue since the very early time and it has turned into an important problem which still exists in modern time. To find a permanent solution for this condition many women from different backrounds have started to claim their rights in our country as in the western nations. In this study, the basic concepts of this terminology, the factors (socio-economic,psychological, etc.) by which restrain the women from taking an active role in politics, the struggle of the women for participating in politics both in the world and Turkey have been intriqued. Furthermore, the names of the woman members of the parliment who have managed to take part in the parliment since the enfranchisement of woman in 1935 have been enlisted in the study. A short public survey has also been made in the study. Same questions 'Should woman take part in the politics?' has been asked both men and women. Results have been studied by comparing the answers of people with regard to their gender.