Okul öncesi öğretmenlerinin öz güvenleri ve mesleki tutumlarının incelenmesi
Analyzing self-confidence and professional attitudes of preschool teachers
- Tez No: 384058
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRBÜZ OCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öz güven, mesleki tutum, okul öncesi öğretmenleri, Self-confidence, professional attitude, pre-school teachers
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu araştırmanın amacı okul öncesi öğretmenlerinin öz güven ve mesleki tutum düzeylerini belirleyerek aralarındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma betimsel bir araştırma olup; araştırmada ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma evreni Milli Eğitim Bakanlığı Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı merkez ilçe ve köylerindeki resmi ve özel ilkokullarda, anaokullarında, kız meslek liselerinde, kreş ve gündüz bakım evlerinde 2013-2014 eğitim öğretim yılında görev yapan okul öncesi öğretmenleridir. Araştırmanın örneklemi ise Afyonkarahisar merkez ilçe ve merkeze bağlı köy okullarından rastgele seçilmiş olan 179 okul öncesi öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak Akın (2007) tarafından geliştirilen Öz güven Ölçeği ve Çetin (2006) tarafından geliştirilen Öğretmenlik Mesleği Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde frekans ve yüzdeler, sıra ortalaması, Kruskal Wallis H- Testi, Mann Whitney U-Testi ve Spearman Brown Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda okul öncesi öğretmenlerinin öz güvenleri ile mesleki tutumları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Okul öncesi öğretmenlerinin öz güvenleri ve mesleki tutumları cinsiyet, yaş ve kıdeme göre değişmezken; mesleki tutumlarında mezun olunan kuruma göre anlamlı bir farklılık belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine pre-school teachers' levels of self-confidence and professional attitudes. This descriptive study has a correlational survey design. The population of this study consists of pre-school teachers teaching in public and private primary schools, kindergartens, girls' vocational high schools, and day care centers in Afyonkarahisar and its neighbor villages in the 2013-14 academic year. The sample of the study includes 179 pre-school teachers randomly selected from primary schools in Afyonkarahisar and its neighbor villages. Data were collected through the Self-Confidence Scale (Akın, 2007) and the Attitudes Toward Teaching Profession Scale (Çetin, 2006). To analyze the data, frequencies, percentages and mean ranks were computed and Kruskal-Wallis H Test, Mann-Whitney U Test and Spearman Brown Correlation were employed. Results indicated that there was a significant, positive relationship between pre-school teachers' self-confidence and professional attitudes. Pre-school teachers' self-confidence and professional attitudes did not differ on their gender, age and teaching experience whereas their professional attitudes significantly differed on the school they graduated from.