Üçüncü taraf lojistik hizmetleri açısından Türkiye-Afganistan kıyaslaması
Comparison of Turkey and Afghanistan on third party logistics services
- Tez No: 519175
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT TOPOYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Third Party Logistics, Service Providers, Turkey, Afghanistan
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
İşlerin etkin bir şekilde yapılması, gerek ülkelerin gelişmesi açısından gerekse iş birimlerinin gelişimi açısından yaşamsal bir önemdedir. Güncel çalışmalar iş birimlerinin dünyanın her yerindeki pazarların her bölümünde rekabet gücüne sahip olabilmesi için lojistiğin kilit ve yaşamsal bir konu olduğunu göstermektedir. Günümüzde lojistikte üstün yetkinlikleri olan işletmeler rakipleri karşısında başarılı olmaktadır. Bu nedenle işletmeler rekabet avantajı kazanmak için tedarik zincirleri boyunca lojistik hizmetlerini optimize etmeye çalışmaktadır. Bu önemli amaç tedarik zincirinin farklı aşamalarındaki iş birimlerini, tüm işleri içeride yapmak yerine ana yetkinliklerine odaklanmaya ve bu kapsamda olmayan hizmetleri dış kaynaklara devretmeye yöneltmektedir. Uzmanlaşmış lojistik hizmetlerine yönelik hızla artan talep, ana işletmelere lojistik hizmetleri sağlamada daha fazla uzmanlığı olan üçüncü taraf hizmet sağlayıcıların öne çıkmasını sağlamıştır. Üçüncü taraf lojistik (3PL) hizmet sağlayıcılar istenen hizmetleri zamanında ve etkin bir şekilde sunmaktadır. 3PL'ler tarafından sunulan hizmetlerin çeşitliliği sürekli artmaktadır. Bugün 3PL hizmet sağlayıcıları bir taşımacıdan çok öte olup müşterilerinin uzun dönemli stratejik gelişiminde yer almaktadır. Bazı zorluklar söz konusu olsa da, lojistik Türkiye'de hızlı gelişen bir sektördür. Bu nedenle, lojistiğin iş birimlerinin performansındaki yaşamsal etkisi düşünüldüğünde, bu çalışmanın amacı Afganistan ve Türkiye'deki lojistik sektörlerini üçüncü taraf lojistik hizmet sağlayıcıların hizmet kapsamları özelinde karşılaştırmalı olarak incelemek, sorunları belirlemek ve Afganistan'daki lojistik sektörünün geliştirilmesi için çözümler önermektir. Bu bağlamda hazırlanan bir veri toplama aracı kullanılarak her iki ülkedeki lojistik hizmet sağlayıcılardan birincil veri toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 yazılımı aracılığıyla analiz edilerek iki ülke arasında karşılaştırmalar yapılmıştır. Bulgular Türk lojistik işletmelerinin Afgan lojistik işletmelerine kıyasla daha geniş hizmetler sunduğunu ve daha tecrübeli olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca araştırma sonucunda Afgan lojistik işletmelerinin lojistik sektöründeki sorunlara yönelik algılarının Türk lojistik işletmelerinden farklı olduğu, yine olası çözümlere yönelik algılarının da belirli başlıklarda farklılaştığı belirlenmiştir. Anahtar Kelimler: Üçüncü Taraf Lojistik, Hizmet Sağlayıcılar, Türkiye, Afganistan.
Özet (Çeviri)
Doing business efficiently is vital in the development of countries overall and for business entities specifically. Recent studies show that logistics is the key and crucial point in facilitating business entities to be competitive in every segment of business markets worldwide. So far so right, businesses owning superior capabilities in logistics are taking the lead over other competitors. Thus, organizations tend to optimize their logistic services in order to gain competitive advantage throughout the supply chain. This important aim encourages business entities to focus on their core competencies rather than doing all activities internally and outsource those services that count non-core in different stages of the supply chain. Rapidly increasing demand for specialized logistic services brought up third party service providers in the frontline which are more expert in providing logistic services for mother companies. Third party logistic (3PL) service providers facilitate the demanded services to these companies in-time and efficiently. The diversity of services provided by 3PLs continuously growing. Nowadays, 3PL service providers are more than just a carrier; they are involved in the long-term strategic development of their customers. Despite some challenges may found, logistic is a fast-growing industry in Turkey. Therefore, considering the vital role of logistics in the performance of business entities, this study aims to comparatively investigate Afghanistan and Turkey's logistic industries; particularly, third-party logistics service coverage capabilities, determining problems and suggesting solutions to improve the performance of logistics sector in Afghanistan. In this context, a prepared questionnaire has been used to collect first-hand data from logistics service providers of both countries. Gathered data has been analyzed using SPSS 22.0 software to make comparisons between two countries. Results indicated that Turkish logistic companies provide broader services and are more experienced than Afghan logistic companies. The research also indicates that Afghan logistic companies' perceptions on problems of logistics industry are different from that of Turkish logistic companies, and also their perceptions of possible solutions are different on certain issues.