Yaygın din eğitimi açısından yetim çocuklara uygulanan sosyal sorumluluk projelerinde: İstanbul örneği 2008-2013
  1. Tez No: 384105
  2. Yazar: NEBİYE YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİS AYHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yetim, yetim çocuk hakları, sosyal sorumluluk projesi, VEFA-YET, Orphan, orphan rights, social responsibility projects, VEFA-YET
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
İslâm dininde Allah'ın topluma emaneti olarak nitelendirilen yetimlerin, maddi ve manevi haklarının düzenlemesine yönelik Kur'an-ı Kerim'den ve hadislerden birçok örnek getirilmektedir. Nisa 4/10'da,“Yetimlerin mallarını zulmen yiyenler, karınlarına ancak bir ateş yerler ve yakında alevli ateşe gireceklerdir”, buyrulmaktadır. İslam hukuku doğrultusunda başta İlhanlılar olmak üzere Selçuklular ve Osmanlılar vakfiyeler aracılığıyla yetimlerin hakkının koruyan toplumsal kurumlar oluşturmuşlardır. Modern kurumlar ile varlığını sürdüren bu gelenek Cumhuriyet'e de aktarılmış ve devletin ve toplumun yetim çocukların ihtiyaçlarına yönelik ilgisi muhafaza edilmiştir. Bugün ülke çapında birçok yetim çocuk projesi sürdürülmektedir. Bunlardan en önde geleni Bağcılar'da hayata geçirilen VEFA-YET projesidir. Çalışmada bu projeden hareketle, yetim çocukların rehabilite edilerek topluma entegrasyonlarında sadece maddi ihtiyaçlarına değil, aynı zamanda manevi ihtiyaçlarına odaklanılacak, yaygın din eğitiminin bu projelerdeki yeri tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
For regulating the material and moral rights of orphans which are considered as entrusted to God to society in İslâm, many examples are bought from Quran and Islamic traditions. In Surat an-Nisâ 4/10, Allah commands us;“Indees, those who devour the property of orphans unjustly are only consuming into their bellies fire. And they will be burned in a Blaze”. Ilkhanians, and then Seljuks and Ottomans formed social institutions that protect the rights of the orphans through foundations in accordance with Islamic law. Modern institutions have also transmitted this tradition has existed with Republic period and the state and society has been retained interest in the needs of the orphans. Today, many orphans project is being implemented in the country. The most prominent of these is VEFA-YET project in Bağcılar. In this study, related with this project, will discuss the place of religious education rehabiltating orphaned children in social intergration not only material needs, but also to focus on spiritual needs, in VEFA-YET.