Kur'ân-ı Kerim'in ilme verdiği değer
The value given by Qur'an to the knowledge
- Tez No: 384150
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKERİYA PAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Knowledge, Ingenuity, Wisdom, Qur'an, Mind, Contemplation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Kur'an-ı Kerim ilim kavramını müradifleriyle beraber birçok ayette olumlu mana aktarımında kullanmıştır. Kur'an'ın ilme dair kullandığı her bir kelimenin birbirlerine yakınlığı olsa da aralarında derecelerine göre veya çeşitlerine göre mana farkları bulunmaktadır. O, ilim kavramını vahiyle gelen bilgi ve insanın duyuları ve zihni faaliyetleri vasıtasıyla elde ettiği bilgi manalarıyla ilişkilendirmiştir. Özellikle“el-ilm”halindeki kullanımını istisnalar çıkarıldığında vahiyle gelen bilgi manasında kullanmıştır. Kur'an'da ilim kelimesi hem Allah'ın bilgisini hem de insanın bilgisini ifade etmek için kullanılırken bu kelimenin dışında bilgi ile ilgili marifet, hikmet, fıkh ve dirayet kavramları ve bunların türevleri insanın bilgisini ifade etmek için kullanılmıştır. Kur'an muhataplarından Allah ve kâinat hakkında doğru bir inanca sahip olmaları için doğru bilgiye ulaşmalarını istemiştir. Çünkü doğru bilgi ve ilim onlara doğru inancın kapılarını açacak bir anahtar mahiyetindedir. Bu sebeple Kur'an inkârcıların kesin bilgi sahibi olmadan veya kesin olarak bilmelerine rağmen, zanna ve arzularına uyduklarından dolayı inkâra sürüklendiklerini ifade etmektedir. İnsanlara rehber olarak gelen Kur'an onların doğru bilgiye ulaşmaları için bazı duyusal ve zihinsel aşamalardan geçmeleri gerektiğine işaret etmiştir. Bu aşamalar şu şekilde özetlenebilir; kulak, göz gibi dışarıdan zihne veri sağlayan duyu organları vasıtasıyla elde edilen bilgi parçacıkları şuurda hissedilir, sonra tezekkür, tefekkür, tedebbür aşamalarından geçirilerek kesin bilgi seviyesine ulaşılır. Bu aşamaların her birinde aklın farklı bir işlevi bulunur. Kur'an'ın bu aşamaların her biri üzerinde durması ilme verdiği değeri bir başka açıdan ifade eder. Ayrıca Kur'an muhataplarına verdiği mesajlarda direk olarak da ilmin değerini ifade eder. O insanların varlıklardan ve diğer insanlardan ilimle üstün olabileceklerini açıklamıştır. Anahtar kelimler: İlim, Marifet, Hikmet, Kur'an, Akıl, Tefekkür.
Özet (Çeviri)
Quran uses the concept of knowledge and its synonyms to transfer positive meaning in many verses. Although each word used by Qur'an to express the knowledge are similar, they have different meaning according to their degrees and kinds. Quran associates the knowledge with information received by revelation and information gained by the senses or mind activities. Especially its form of“al-ilm”means information received by revelation when the exceptions are removed. The word of knowledge is used in Qur'an to describe Allah's and human being's knowledge. Apart from this word, some words about information such as ingenuity, wisdom, comprehend, acumen concepts and derivatives of these concepts are used to describe the knowledge of human being. Qur'an request from its addressees getting the right information in order to have a true belief about God and the universe. Because the right information and the knowledge are like the key which opens the door of true belief to them. Furthermore, Qur'an descires that the disbelievers become godless because of complying with assumption and their desire without having accurate information. Qur'an which was sent as guidance to people indicates that they have to undergo some sensory and mental stages in order to gain right information. These stages can be summarized in the following way: the information pieces which are obtained sensory organs providing data to mind such as ears, eyes are felt in consciousness. Subsequently the stage of accurate information (the knowledge) is reached by folowing the stage of recall, contemplation and meditation. Each of these stages the mind has different functions. Emphasizing the Qur'an each of these stages shows the value given by the Qur'an to the knowledge from another angle. In addition, Qur'an points out the value of the knowledge directly in the messages which it gives to its addressees. Qur'an explains that the human beings surpass the other creatures and the other human beings by having the knowledge.