Özofagus kanseri tanı ve evrelendirilmesinde PET-BT'nin yeri ve önemi
The role of PET-CT in the diagnosis and staging of eusophageal cancers
  1. Tez No: 384221
  2. Yazar: ELİF DUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN KAYICANGIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Özofagus kanseri, PET-BT, Eusophageal Cancer, PET-CT
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Özofagus Kanseri Tanı ve Evrelendirilmesinde PET-BT'nin Yeri ve Önemi Özofagus karsinomu başlangıcındaki nonspesifik şikâyetleri nedeni ile geç tanı konulan, özofagusun anatomik yapısı, lenfatik drenaj sistemi, mediastende trakea, ana bronşlar, ana vasküler yapılara komşuluğu nedeni ile kolay yayılım gösteren kötü prognozlu bir malignitedir. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı'nda Kasım 2009 – Aralık 2013 tarihleri arasında özofagus kanseri ön tanısı ve tanısı ile PET-BT çekilmiş 59 olgu retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya alınan olguların yaş, cinsiyet, kitlenin boyutu, lokalizasyonu, kitlenin, lenf bezlerinin ve uzak metastazların SUVmax değeri, hücre tipi, örneklenen lenf bezlerinin patoloji sonuçları incelendi. Çalışmaya alınan 59 olgunun 36'sı (%61) erkek, 23'ü (%39) kadın olup ortalama yaşları 63,54 (28-80) idi. Hastalar en sık yutma güçlüğü (%89,8) şikayeti ile başvurdu. Tümör lokalizasyonunu PET-BT %98 doğrulukla saptadı. Cinsiyet, primer tümör lokalizasyonu, histopatolojisi, boyutu ve hücre tipi diferansiyasyonu ile primer tümörün ort SUVmax değeri arasında ilişki saptanmadı. T ve N evreyi belirlememede yetersiz kalan PET-BT, M evreyi %100 doğrulukla saptadı. T evre ile ort SUVmax arasında doğrusal bir ilişki olduğu görüldü. Primer tümörün ort SUVmax değeri yükseldikçe sağkalımın azaldığı saptandı. PET-BT ile yapılan fonksiyonel değerlendirme klinik evreleme için ek bilgiler sağlar. T ve N evrede kısıtlı bilgi vermesine rağmen uzak metastazların doğru olarak saptanması ile PET-BT invaziv girişimlere olan ihtiyacın azalmasını sağlayacaktır. PET-BT'nin rutin bir tetkik haline gelmesi durumunda tek bir görüntüleme yöntemi ile tümör lokalizasyonu, lenf nodu tutulumu ve metastaz taramaları yapılabilecek ve bu ÖK ile ilgilenen hekimler için yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
The Role of PET-CT in The Diagnosis and Staging of Eusophageal Cancers Eusophageal cancers are lately diagnosed as a result of nonspesific symptoms at the initial presentation. Also, easily disseminating cancers due to anatomic properties, lymphatic system, and neigbourhood structures like trachea, principal bronchus and major vascular structures. In consequence of these properties, eusophageal cancers are classified as having a bad prognosis. In the clinic of Ankara University Medical Faculty Thoracic Surgery 59 patients whom prediagnosed or diagnosed with eusophageal cancer and scanned by PET-CT between November 2009 and December 2013 was analyzed retrospectively. The cases whom recruited to the study was assessed by age, sex, mass size, localization, SUV max value of tumor, lymph nodes and cell type and also pathological results of sampled lymph nodes. Of 59 cases recruited to the study 36 (61%) was male and 23 (39%) was female. Mean age was 63,54 (28-80). The most frequent complaint was dysphagia (89,8%). PET-CT detected tumor localization with %98 sensibility. No correlation between mean SUV max value of primary tumor and sex, primer tumor localization, histopathology, size and cell type differentiation has been found. PET-CT was found insufficient in detecting T and N staging. On the other hand M staging was detected by PET-CT with a sensibility of 100%. It has been detected that survival rates decrease as the mean SUV max value of primary tumor increase. Functional assesments by PET-CT provides an additional information for clinical staging. Although usage is limited in T and N staging, PET-CT will reduce the need for invasive procedures by detecting distant metastasis correctly. By the increased usage of PET-CT as a part of routine examination, it will be possible to use only one imaging method to detect tumor localization, lymph nodes involvement and metastasis and also may become instructive for clinicians who care for eusophageal cancers.