Küçük hücreli dışı akciğer kanseri evrelemesinde gözlemciler arasındaki uyumun değerlendirilmesi
Interobserver agreement for staging non-small cell lung cancer
  1. Tez No: 225120
  2. Yazar: ALİ TUGAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALP ALPER ŞAFAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük hücreli dışı akciğer kanserinde evreleme, gözlemciler arası uyum, kappa testi, Staging of non small cell lung cancer, interobserver agreement, kappa statistics
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmada küçük hücreli dışı akciğer kanserlerinin evrelendirmesinde radyologların hastaların tanı ve tedaviyi yönlendirmedeki rolü araştırılmıştır.Yöntem: Hastanemizde küçük hücreli dışı akciğer kanseri tanısı almış 25 hastanın BT filmleri retrospektif olarak birbirinden bağımsız 3 radyolog tarafından değerlendirildi. Gözlemcilerden olguları Amerikan Kanser Evreleme Birliği'nce kabul edilen TNM evreleme sistemine göre hazırlanmış bir data formu doldurarak değerlendirmeleri istendi. Bulgular kappa istatistik testiyle değerlendirildi.Bulgular: Gözlemciler arasında en düşük uyum oranları; tümör çapının tespiti, tümörün visseral plevrayla çevrili olup olmadığının değerlendirilmesi, satellit nodül, aynı taraf peribronşial LAP ve özafagus invazyonunun değerlendirilmesinde; en yüksek uyum oranları ise; kalp invazyonu ve hangi kalp odacığının invaze olduğunun değerlendirilmesi, trakea invazyonu, karşı taraf hiler LAP, sürrenal ve karaciğer metastazının değerlendirilmesinde saptanmıştır. Ayrıca aynı taraf peribronşial LAP ve aynı lob içerisinde satellit nodülün değerlendirilmesinde ise istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p=0,015 ve p=0,020). Kalp invazyonu, hangi kalp odacığının invaze olduğu ve trakea invazyonunun değerlendirilmesinde 1. gözlemciyle 3. gözlemci arasında; karşı taraf hiler LAP'ın değerlendirilmesinde 2. gözlemci ile 3. gözlemci arasında mükemmel uyum olduğu saptanmıştır (k=1,00). Tümörün visseral plevrayla çevrili olup olmadığının değerlendirilmesinde 1. gözlemci ile 2. gözlemci arasında; tüm akciğer atelektazisinin değerlendirilmesinde 2. gözlemci ile 3. gözlemci arasında belirgin uyumsuzluk saptanmıştır (k=-0,076, k=-0,040).Sonuçlar: Küçük hücreli dışı akciğer kanserinin evrelemesinde radyologlar arasında değerlendirme farklılıkları bulunabilmektedir. Bu durum hastalığın yakalanma evresini ve tedavi protokolünü belirlemede önemlidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to determine the effects of the performance of radiologists on the diagnosis of NSCLC (non-small cell lung cancer).Materials and Methods: Three radiologists independently reviewed randomly selected CT (computed tomography) scans of 25 patients with NSCLC. Each of the readers separately classified all CT scans in accordance with the American Joint Comittee for Cancer Staging TNM criteria for Broncogenic Carcinoma. The readers were blinded to the each reader?s interpretation. The Kappa statistic was used to measure overall agreement among the reviewers at each part such as T, N, M and stage.Results: The concordance for; unidimensinal measurement of tumor, observation of tumor surrounded by lung or visceral pleura, presence of satellite tumor nodules with in the ipsilateral primary tumor lobe of the lung, presence of metastasis to ipsilateral peribronchial lymph nodes and local invasion of esophagus was poor. We also found that the concordance of the presence of local invasion of trachea, heart and pariteal pericardium, presence of metastasis to contralateral hilar lymph node groupes and the presence of surrenal and hepatic metastasis was stronge. In addition, disagreement between readers on the classification of the presence of ipsilateral peribronchial lymph nodes and satellite tumor nodules with in the ipsilateral tumor lobe of the lung were statistically significant (p=0,015 and p=0,020). There was a perfect agreement among the readers 1 to 3 when reviewing the presence of local invasion to heart and trachea, also readers 2 to 3 when reviewing the presence of metastasis to the contralateral hilar lymph node groupes (kappa values was 1,00) . Also there was a poor agreement among the readers 1 to 2 reviewing whether the tumor surronded by lung or visceral pleura and readers 2 to 3 when reviewing whether the tumor with atelectasis of entire lung (kappa values was -0,076 and -0,040).Conclusion: The staging of patients with NSCLC among the radiologists may be inconsistent and this condition lead to an incorrect interpretation of tumor staging and treatment.