Özofagus kanserlerinde tanı, evreleme ve postoperatif takipte manyetik rezonans görüntülemenin rolü
  1. Tez No: 102736
  2. Yazar: A. MECİT KANTARCI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SUAT EREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Oncology, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Manyetik rezonans görüntüleme, bilgisayarlı tomografi ve esofagus karsinomu, Magnetic resonance imaging, computed tomography and esophageal carcinoma
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Ill ÖZET Amaç: Çalışmamızın amacı ülkemizde, Doğu Anadolu Bölgesi'nde daha sık rastlanan özofagus tümörlerinin tanı, evreleme ve post-operatif takibinde manyetik rezonans görüntülemenin (MRG) rolünü belirlemekti. Gereç ve yöntem: Çalışma, Mayıs 2000-Haziran 2001 tarihleri arasında hastanemize başvuran, baryumlu ve/veya çift kontrast baryumlu grafı ve endoskobik inceleme ile özofagus kanseri tanısı alan 41 hasta üzerinde yapıldı. Olgular önce bilgisayarlı tomografi (BT) ve daha sonra MRG ile incelendi. Her iki modalitede de lezyonlar önce saptanabilirlikleri ve görüntüleme bulguları yönünden değerlendirildi. Daha sonra lezyonların evresini belirleyebilmek için lenf bezi, invazyon (aorta, solunum yolları, perikard, pulmoner arter), metastaz (akciğer, karaciğer, kemik) ve post-operatif olgularda nüks tümör varlığı araştırılıp sonuçlar karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 23 erkek (%56), 18 (%44) kadın olgunun yaş ortalaması, erkeklerde 62.45 kadınlarda ise 59.6 olarak bulundu. Histopatolojik olarak 29 olguda (%70) squamoz hücreli karsinom, 11 olguda (%27) adenokarsinom ve 1 olguda (%3) adenosquamoz karsinom saptandı. Üç olguda proksimal özofagus (%7.3), 18 olguda orta özofagus (%43.9 ), 13 olguda (%31.7) distal özofagus, 7 olguda (%17.1) özofago-gastrik bileşkede tutulum saptandı. Lezyonlar BT ve MRG'de diffüz duvar kalınlaşması veya özofagus lümeni içine veya dışa doğru uzanım gösteren kitle şeklinde izlendi. Lezyonların saptanabilirliği açısından BT ve MRG arasında fark izlenmedi. BT'de 12 olguda aortada, 2 olguda pulmoner arterde, 1 olguda pulmoner vende, 8 olguda karinada, 5 olguda sağ ana bronşta, 2 olguda sol ana bronşta, 1 olguda her iki bronşta invazyon saptandı. Perikardda 4 olguda, trakeada 2 olguda, superior venaIV kavada 1 olguda invazyon saptandı. MRG'de aort invazyonu 9 olguda mevcuttu. BT'de aort invazyonu olarak yorumlanan 3 olguda paraaortik yağ planlan MRG'de intakt olarak izlendi. BT'de superior vena kavada invazyon saptanan olguda da MRG normaldi. Diğer dokulara olan invazyonu saptamada BT ve MRG'nin aynı doğrulukta olduğu izlendi. BT ve MRG'de 2 olguda parakaval, 2 olguda paratrakeal, 2 olguda prevasküler, 1 olguda periözofagial lenf bezi izlendi. Lenf bezi saptanması açısından iki tetkik arasında fark izlenmedi. BT ile akciğerde metastaz saptanan 5 olgunun ancak dördünde MRG ile metastaz odaklan izlenebildi. MRG ile 1 olguda metastaz tespit edildi. Bir cm'den küçük olan bu odak BT ile tespit edilememişti. Kemik metastazı 3 olguda mevcut olup, 1 olguda BT'ile 3 olguda ise MRG ile belirlendi. Sonuç: Özofagus tümörlerinin tanısında ilk tercih edilmesi gereken radyolojik yöntem kontrastlı veya çift kontrastlı özofagus grafıleri olmalıdır. BT ve MRG özofagus kanserlerinde pre-oparatif dönemde evrelendirme açısından çok değerlidir. Vasküler invazyonlan belirlemede MRG, BT'ye göre daha duyarlıdır. MRG'nin diğer avantajlan küçük boyuttaki karaciğer ve kemik metastazlarını saptayabilmesidir. Akciğer metastazlannın saptanmasında ise BT'nin yeri tartışılmazdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Purpose: The aim of this study was to evaluate the role of magnetic resonance imaging (MRI) in the diagnosis, staging and postoperative follow up of esophageal carcinoma that is frequently seen in the Eastern Anatolia. Materials and Methods: The study was performed in 41 patients who admitted to our hospital between May-2000 and June-2001 and were diagnosed as esophageal carcinoma by barium-enema and/or double contrast barium-enema and endoscopic evaluation. The patients were first evaluated by computed tomography (CT) and then by MRI. The lesions were evaluated according to their detectability and imaging findings on both imaging techniques first. Lymph node enlargement, invasion (to aorta, respiratory tract, pericardium and pulmonary vascular structures), metastasis (to lung, liver and bone) were evaluated for staging and recurence in patients at postoperative period and the results were compared. Results: The study group consisted of 23 men (56%) and 18 women (44%). The mean age was 62.45 in men and 59.6 years in women. Histopathologic evaluation revealed squamous cell carcinoma in 29 (70%), adenocarcinoma in 1 1 cases (27%) and adenosquamous carcinoma in 1 case (3 %). The lesions were located at the proximal esophagus in 3 (7.3%), at the middle esophagus in 18 (43.9%), at the distal esophagus in 13 (31.7%) and at the esophago-gastric junction in 7 cases (17.1%). The lesions were demonstrated as diffuse wall thickening or a mass lesion protruding to lumen of the esophagus. The lesions were enhanced after contrast medium injection on MRI. The detectability of the lesions was same on both imaging methods. Aortic invasion was demonstrated in 12, pulmonary arteries in 2, pulmonary vein in 1, carina in 8, right mainVI broncus in 5, left main broncus in 2 cases and in both bronchi in 1 case. On CT, invasion was demonstrated at pericardium in 4, at trachea in 2 cases and at vena cava superior in 1 case. Aortic invasion was detected in 9 cases on MRI. Paraaortic fatty tissues were intact on MRI in the other 3 cases. MRI was normal in the patient in whom CT demonstrated vena cava superior invasion. CT and MRI were found equal in the evaluation of invasion to other structures. CT and MRI both detected lymph node at paracaval area in 2 cases, at paratracheal region in 2 cases and at periesophageal region in 1 case. Metastatic lung lesions were detected in 5 cases on CT. Four of them were also demonstrated by MRI. Liver metastasis was detected in 1 case. The lesion was less than 1 cm and could not be detected by CT. The lesion revealed decreased signal intensity on T 1 -weighted MR image and hyperintense on T2- weighted MR image. Bone metastasis was present in 3 cases. One of them was demonstrated by CT and three of them by MRI. Conclusion: The first imaging method in the diagnosis of esophageal carcinoma should be double contrast barium-enema studies. CT and MRI are particularly essential in the preoperative staging in esophageal carcinoma. MRI is better than CT in the evaluation of vascular invasion especially at the aorta and pulmonary vein. The detection of small-sized metastasis in the bone and liver is the other advantage of MRI over CT. The role of CT in the demonstration of lung metestasis is essential.