PKOs ve PKOS olmayan İVF-icsi vakalarında foliküler sıvıda dopamin ve norepinefrin düzeylerinin incelenmesi: Ovulasyon indüksiyonu ve ivf-icsi sonuçlarına etkisinin değerlendirilmesi
Follicular fluid levels of da and ne of İVF-icsi patients with or without polycystic ovary syndrome; and it's relation with ovulation induction and ivf- icsi outcomes
- Tez No: 384234
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BATUHAN ÖZMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: İn Vitro Fertilizasyon, Polikistik Over Sendromu, Norepinefrin, Dopamin, Foliküler Sıvı, In Vitro Fertilisation, Polycystic Ovary Syndrome, Norepinephrine, Dopamine, Follicular Fluid
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu çalışmada İVF-İCSİ`e alınan Polikistik over Sendromu (PKOS) olan ve olmayan hastalarda foliküler sıvıda NE ve DA düzeylerinin ölçülmesini, ovulasyon indüksiyonu ve İVF-İCSİ sonuçlarına etkisinin gösterilmesini hedefledik. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya dahil edilen 108 infertil hasta 2 grupta: PKOS grubu (n=47) ve Non- PKOS grubu (n=61) değerlendirildi. Non-PKOS grubuna erkek infertilitesi veya izah edilemeyen infertilite nedeni ile İVF-İCSİ`e alınan hastalar, PKOS grubuna ise Androgen Excess Society (AES)kriterlerine göre (16) PKOS tanısı alan ve İVF-İCSİ`e yönlendirilen hastalar dahil edildi. Çalışmada her iki gruba GnRH agonist veya antagonist rejimi ile KOH (kontrollü overyan hiperstimülasyon) yapıldıktan sonra foliküler sıvıda NE ve DA düzeyleri tespit edilerek, toplanan oosit sayısı, MII oosit sayısı, , en iyi kalitede embriyo sayısı, gebelik ve OHSS oranları ile korele edildi. Sonuçlar: PKOS olan hastalarda foliküler sıvıda NE ve DA düzeylerinin PKOS olmayan hasta grubuna göre anlamlı olarak yüksek olduğu saptandı. Ayrıca toplanan oosit sayısı ve MIIoosit sayısı PKOS grubunda daha yüksek bulunurken, 2. gün grade A aşamasında olan embriyo sayısı kontrol grubunda daha yüksek olarak saptandı. Gebelik oranları bakımından iki grup arasında istatiksel anlamlı fark saptanmasa da, PKOS grubunda gebelik oranları daha düşük, hafif/orta OHSS oranları ise daha yüksek olarak saptandı. Yorum:PKOS`lu hastalarda folikül sıvısında yüksek NE ve DA düzeyleri anovulasyon, kötü oosit ve embriyo kalitesi, düşük fertilizasyon ve gebelik oranları ve yüksek OHSS oranları ile ilişkili olabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study our primary aim was to evaluate the effects of follicular fluid DA and NE levels on IVF-ICSI and ovulation induction outcomes in patient with and without PCOS. Method:Total of 108 infertile patients were included in the study. Two groups were formed from patient with PCOS(n=47) and those without PCOS(n=61). PCOS group patients were diagnosed according to AES criteria. Patient without PCOS were admitted for IVF-ICSI cycle due to either male factor infertility or unexplained infertility. Both groups underwent controlled ovarian hyper stimulation with either GnRH agonist or antagonist regime. At the time of oocyte pick-up procedure follicular fluid was collected and stored. Number of oocytes collected, MII oocyte count, good quality embryo count and OHSS rates were recorded and later were compared with DA and NE levels in follicular fluid Results: In patients with PCOS follicular fluid NE and DA levels were higher than those without PCOS. Number of oocytes retrieved and MII oocyte count were higher in PCOS group. Number of Grade A embryo was higher in patient without PCOS. Pregnancy rates were similar between two groups, albeit statistically insignificant lower rates of pregnancy and higher rates of mild OHSS were detected in PCOS group. Discussion: In patients with polycystic ovary syndrome undergoing IVF-ICSI cycles, follicular fluid level of NE and DA was higher, which maybe associated with anovulation, poor oocyte and embryo quality, lower rate of fertilisation and pregnancy and higher rates of OHSS.