Prehipertansif ve hipertansif hastalarda serum omentin düzeyi ilişkisinin incelenmesi
Analysis of the relationship between serum omentin level in patients with prehypertension and hypertension
  1. Tez No: 384474
  2. Yazar: MEHMET ÖZYAŞAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİM ERDEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Serum Omentin, Prehipertansiyon ve Hipertansiyon, Serum Omentin, Prehypertension and Hypertension
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Hipertansiyon ABD ve Avrupa ülkelerinde kronik hastalıklar içerisinde en sık poliklinik ziyaretlerine sebep olan, inme ve kardiyovasküler hastalıkların en sık nedeni olarak ortaya çıkan hastalık olarak göze çarpmaktadır. Bununla birlikte hipertansiyon önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Omentin molekülü adipoz dokudan üretilen damar düz kaslarında gevşetici etkileri olduğu bildirilen bir adipokindir. Hipertansiyon tedavisindeki ilerlemeler moleküler ve genetik düzeyde devam etmektedir. Bu araştırma tezinin amacı visseral adipoz dokudan üretildiği ve damar düz kasları üzerinde gevşetici etkileri olduğu gösterilen 'omentin' molekülünün prehipertansif ve hipertansif hastalardaki serum düzeyi ilişkisini ortaya çıkarmak ve hipertansiyonun tanı ve tedavi yönetimine katkı sağlamak, bu konuda yapılabilecek yeni çalışmalara yol gösterici olmaktır. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ve Dâhiliye Anabilim Dalları polikliniklerine prehipertansiyon ya da hipertansiyon ön tanısı ( tansiyon arteriyel 130/80 mmHg ve üzeri bulunan ) ile başvurup, muayene edilen hastaların demografik özellikleri kayıt edildi ve dışlama kriterlerinden herhangi biri bulunan hastalar çalışma dışında tutuldu. Bölge etik kurulundan alınan onay ile hastalar bilgilendirilerek gönüllülerden kan örneği alınıp, santrifüj uygulanarak saklandı. Bu serum örneğinden daha sonra omentin düzeyi AİBÜ Tıp Fak. Biyokimya laboratuarı tarafından çalışıldı. Çalışmaya dâhil edilen hastalardan elde edilen veriler ve demografik özellikleri kayıt edildi ve istatistiksel anlamlılıkları değerlendirildi. Her iki grup içinde temel özellikler bakımından MPV (fL) değeri dışında anlamlı istatistiksel fark bulunmadı. Hasta grubunda (n=52) serum omentin düzeyi ortalama 821,36 ±44,30 ng/ml, kontrol grubunda (n=36) 721,71 ±36,69 ng/ml olarak bulundu. Bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,087). Prehipertansif ve hipertansif hastalarda serum omentin düzeyi ilişkisini incelediğimiz araştırmamızda gerek prehipertansif ve hipertansif hastaların tümünde gerekse bu hasta gruplarında ayrı ayrı serum omentin düzeyi ile hipertansiyon arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Hypertension is the most common in the United States and European countries, outpatient visits, leading to chronic diseases, cardiovascular diseases, stroke, and stands out as the most common cause of the disease occurring. However, hypertension is a disease that can be prevented and treated. Vascular smooth muscle relaxant effects omentin molecule is produced by adipose tissue adipokine reported. Advances in the treatment of hypertension continues to molecular and genetic level. The purpose of this research thesis produced visceral adipose tissue and vascular smooth muscle relaxant effects shown on the 'omentin' molecule to reveal the relationship between serum levels in patients with prehypertension and hypertension, and to contribute to the diagnosis and treatment of hypertension, is the guiding new studies to be done about it. Abant Izzet Baysal University, Faculty of Medicine, Departments of Cardiology and Internal Medicine clinics in the diagnosis of prehypertension or hypertension (arterial blood pressure 130/80 mmHg or more in) and the contact, demographic characteristics of the patients were examined and found in any of the exclusion criteria were excluded from the study. District received approval from the ethics committee of volunteers and patients, the blood sample was taken and informed, by applying centrifugal stored. From this serum sample, omentin levels studied by AIBU medicine faculty biochemistry laboratory. Demographic characteristics of the patients included in the study and the data obtained were recorded and statistically evaluated significancies. In terms of the basic characteristics of the two groups, without MPV (fL) values, no statistically significant differences were found. In the patient group (n = 52), mean serum omentin level of 821.36 ± 44.30 ng / ml in the control group (n = 36) 721.71 ± 36.69 ng / ml. Omentin serum levels of the patient group than the control group was not significant (p = 0.087). The relationship between the level of serum omentin in the prehypertensive and hypertensive patients, need to evaluate separate detailed studies. In this study there was not significant correlation between serum omentin levels and hypertensive subjects.