Bolu ilinde borrelia burgdorferi sensu lato seroprevalansının araştırılması
Seroprevalence of borrelia burgdorferi sensu lato in province of Bolu,Turkey
- Tez No: 384476
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜCAHİDE ESRA KOÇOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Borrelia burgdorferi, Lyme hastalığı, Seropozitiflik, Western Blot, IFA, Borrelia burgdorferi, Lyme disease, Seropositivity, Western Blot, IFA
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Lyme hastalığı Borrelia burgdorferi sensu lato' nun neden olduğu multisistemik bir hastalıktır. Bu çalışmada, Bolu'nun il merkezi ve ilçelerinde Borrelia burgdorferi sensu lato seroprevalansının belirlenmesidir amaçlandı. Çalışma populasyonunun belirlenmesi için tabakalı örneklem metodu kullanıldı. B. burgdorferi antikor varlığının tespiti için toplam 196 kan örneği elde edildi. Çalışmaya katılan kişilere anket formu dolduruldu. İlk önce, Lyme hastalığının tanısında tarama yöntemi olan ELISA (Euroimmun, Germany) uygulandı. Ve pozitif sonuçlar Western Blot (WB, Euroimmun, Germany) ile doğrulandı. Sonuçlar istatiksel olarak kikare testi ile analiz edildi. B.burgdorferi IgM ve IgG seropozitiflik oranları, ELISA ile sırasıyla %14,8 (29/196) ve %13,7 (27/196) olarak belirlendi. WB ile toplam dokuz serum örneğinde (%4,6) IgG ve yedi örnekte (%3,8) IgM pozitif bulundu. Seropozitiflik oranı kırsal alanda yaşayanlarda (%11,1), kadınlarda (%8,3), okur yazar olmayan kişilerde (%10,0), tarım ile uğraşanlarda (%10,8) ve 40-60 yaş grubunda (%10,0) daha yüksek bulunmuştur. Seropozitiflik oranı ile demografik bilgiler, eğitim düzeyi, kene teması ve hayvan teması öyküsü, tarım ile uğraşma arasında istatistiksel bir ilişki bulunamamıştır. Bu araştırma ile bölgemizde Lyme hastalığı seroprevalansı belirlenmiştir. Seropozitiflik belirlenmesi suretiyle, Lyme hastalığının endemik olduğu bölgelerin saptanması ve klinisyenlerin bu hastalığa karşı farkındalıklarının artmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Lyme disease is a multisystemic disease which is caused by Borrelia burgdorferi sensu lato. In the present study, it was aimed to determine the seroprevalence of Borrelia burgdorferi sensu lato, located in the city center and the province of Bolu. Stratified sampling method was used for determination of the study population. A total of 196 blood samples were collected to detect the presence of antibodies againts B. burgdorferi. A questionnaire was completed for each participant of the study. At first, ELISA, the screening method for the diagnosis of Lyme disease (Euroimmun, Germany) was performed, and positive serologic results were confirmed using WB (WB, Euroimmun, Germany). Data were analysed statistically using the chi-square test. Seropositivity rates of B.burgdorferi IgM and IgG was determined as 14.8% (29/196) and 13.7% (27/196) respectively by ELISA. A total of nine serum samples (4.6%) were found positive for IgG, and seven samples (3.8%) were positive for IgM using WB. Seropositivity rates were found higher in people living in rural areas (11.1%), in women (8.3%), in people who illiterate (10.0%), in people engaged in agriculture (10.8%) and in the age group of 40-60 (10.0%). No statistically significant relationship was found between demographic information, educational level, history of contact with animals and tick exposure, engaged in agriculture with seropositivity rates. In the present study, the seroprevalence of Lyme disease was determined in our region. Detection of endemic regions of Lyme disease with determination of seropositivity rates will increase the awareness of the clinicians against this disease.