Karate' de iki farklı yan tekmenin üç boyutlu kinematik analizi
3d kinematic analysis of two different side kick in elite karate players
- Tez No: 384490
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LATİF AYDOS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Yoko geri Keage, Yoko geri keykomi, Kinematik, 3 boyutlu hareket analizi, Yoko geri Keage, Yoko geri keykomi, Kinematics, 3D Motion Analysis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Elit karatecilerin iki farklı yan tekmesinin üç boyutlu kinematik analiziniyapılmıştır. Bu çalışmanın amacı 3 boyutlu hareket analizi yöntemi kullanarak karate'de ki iki farkli yan tekmesinin (Yoko geri Keage ve Yoko geri keykomi) kinematik özellikleri incelenmiştir. Karate sporcularının bacak gerilme kuvveti Biodex System 3 Pro Dinamometresi ile 90 derece ve 60 ile 240 derece/saniye hızlarla ekstensiyon ve fileksiyon hareketlerinde ölçülmüştür. Ayrıca deneklerin tarafından oluşturulan kinematik değişkenleri, yer değiştirme ile ilgili, doğrusal hız, alt gövde bölümlerinin ivmesi, öteleme bacak ivme ve vertical yer tepki kuvveti analiz edilmiştir. Araştırmaya 18 elit seviye karate sporcusu katılmış, bu sporcuların iki farklı yan tekme tekniği incelenmiştir. Deneklerin yaşları 20 ile 25 yaş arasında değişmektedir.Hareketler saniyede 240 kare fotoğraf çekebilen 8 adet yüksek hızlı kameraya sahip“Phase Space”optik hareket yakalama sistemi ile kaydedilmiştir.Kaydedilen pozisyon bilgilerinden ayak bileği, diz ve kalça doğrusal yerdeğişimi, hızları ve ivmeleri ile kuvvet platformu kullanılarak karatecilerin yere uyguladıkları tepki kuvvetleri hesaplanmıştır. Sporcuların Yoko gerikeykomi ve Yoko geriKeage tekmelerini karşılaştırdığımızdaayakbileği, diz ve kalçanın doğrusal yer değişiminde Yoko geri keykomi daha büyük görülmüştür. Sporcuların ayak bileği, diz ve kalça doğrusal ivme ortalamalarını her iki tekmede, ayak bileği ve diz de keage , kalça da ise keykomi daha büyük görülmüştür. Benzer şekilde sporcuların doğrusal hız ortalamaları kıyaslandığında keage de ayak bileği ve diz, kalçada ise Keykomi daha büyük çıkmıştır. Sporcuların sol ayaklarının ötelemeli ivme ortalamalarınında Fy ekseninde Keykomi ve Fz ekseninde ise keage daha büyük görülmüştür. Araştırma sonuçları her iki teknik uygulamada, en önemli belirleyici faktör olarak , çalışılan kinematik değişkenlerin olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study was to determine differences, if any, in three-dimensional (3D) kinematic characteristics of the two kind of side kick (Yoko geri Keage and Yoko geri keykomi), elite level karate players. Specifically, the kinematic variables related to the displacement, linear velocity and acceleration of the lower body segments, translational leg acceleration and vertical ground reaction force generated by karate players were analyzed. The subject of this study composed of 18 elite level male karate players. Ages of the subjects ranged from 20 to 25 years old. All subjects executed two kicks. The motions were captured with Phases pace real time optical tracking system with 8 high speed cameras at 240 fps. Then, the motions captured were analyzed to quantify the kinematic factors associated with each kick. The results showed that the Yoko geri Keage generated larger linear velocity compared to the Yoko geri kekomy. Similarly, the Yoko geri Keage generated larger linear acceleration compared to the Yoko geri Keykomi Moreover, the Yoko geri Keykomi generated larger translational leg acceleration compared to the Yoko geri Keage. As a conclusion, the results for all kinematic variables demonstrated that the type of kick was the major determinant of the magnitude of each studied factor. Moreover, the technique employed can significantly affect the resulting displacement, linear velocity and acceleration, and translational leg acceleration of the kick.