Diyabetes mellituslu hastalarda superfisiyal radiyal sinirin lateral ve mediyal dallarının elektrofizyolojik değerlendirilmesi
The electrophysiological study of lateral and medial branches of nervus radialis superficialis
- Tez No: 384541
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞULE AYDIN TÜRKOĞLU, PROF. DR. SERPİL YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: diyabetes mellitus, nöropatik ağrı, nervus radiyalis superfisiyalis, diabetes mellitus, neuropathic pain, superficial radial nerve
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Tip 2 DM WHO'ya göre dünya çapında 220 milyondan fazla insanı etkileyen ve alarm verici global bir sağlık sorunudur. Diyabetik nöropati diyabetin en sık görü-len mikrovasküler komplikasyonlarından biridir ve diyabetik polinöropati tanısında en sensitif EMG yöntemini belirlemek açısından çalışmalar devam etmektedir. Bu çalışmada; normal sağlıklı bireylerle, DM'li hastalar arasında yakınlarda tanımlanmış olan nervus radialis superficialisin (NRS) lateral ve medial dallarının elektrofizyolojik olarak değerlendirilmesiyle fark olup olmadığını ve muhtemel di-yabetik polinöropati geliştirecek hastaların erken tanısında kullanılıp kullanılamaya-cağı, tanıya katkısının olup olmayacağını belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaçla ADA kriterlerine göre diyabetes mellitus (DM) tanısı alan 26 hasta ile DM ve nöropatisi olmayan 26 normal sağlıklı bireyler çalışmaya alınmıştır. 8 veride (4 hasta) sural sinir iletileri alınamazken 1 veride (1 hasta) radiyal si-nir iletisi alınamamış, 4 veride (2 hasta) ise radial sinir lateral ve mediyal dalı iletileri alınamamıştır. Bu durum sural sinirin diğer sinirlerden önce etkilendiğini göstermesi açısından anlamlıdır. 2 yanlı sural/radial sinir ana trunkus oranları olgu ve kontrol arasında karşılaştırıldığında anlamlı fark saptanmıştır; radial sinirin de diyabetes mellitusta sural sinir kadar etkilendiğini, sonuçta oranın değişmediğini göstermekte-dir. Ayrıca sural/radiyal sinir lateral ve mediyal dallarının ölçümü de olgu ve kontrol arasında anlamlı bulunmuştur; bu durum da radiyal sinir lateral ve mediyal dallarının ölçümünün de PNP tespitinde hassas yöntemler olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, literatürde pek çok nörolog tarafından Diyabetik PNP tanısında en sensitif yöntem olarak kabul edilen sural sinir ölçümlerinin bizim çalışmamızda da DM'de ilk etkilenen sinir olduğu; ancak özellikle ilerleyen dönemlerde gidişatı takip etmek açısından bir üst ekstremite duyusal siniri olan NRS'nin ölçümlerinin de kullanılabileceği çalışmamızda bulunmuştur; ancak NRS ile lateral ve mediyal dalla-rının DM tanısı ve gidişat takibinde optimum değerlerinin belirlenmesi için geniş çaplı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Type 2 DM is an alarming global health problem which affects more than 220 million people worlwide. Diabetic neuropathy is one of the most common microvascular complication of diabetes and studies has been continuing to determine the most sensitive method for the diagnosis of diabetic polyneuropathy. In this study; we aimed to determine whether there are differences by evaluating the electophysiology of lateral and medial branches of superficial radial nerve which has been defined recently between normal healthy subjects and DM patients and it can be used in early diagnosis of patients who will develop possible diabetic polyneuropathy. For this purpose, 26 DM patients and 26 normal healthy individuals who don't have DM or any other neuropathy were included in the study. While sural nerve conduction couldn't be obtained in 8 data (4 patients), radial nerve conduction couldn't be obtained in 1 data (1 patient) and conductions of lateral and medial branches of NRS weren't obtained in 4 data (2 patients). This situation is meaningful because it demonstrates sural nerve is affected before other nerves. When 2 sided sural/radial main trunk ratio was compared with patient and control groups, statistically significant difference was found; this shows that in DM radial nerve is as affected as sural nerve and in the end the ratio hasn't changed. Also the measurement of lateral and medial branches of sural/radial nerve is significantly different between cases and controls; and this shows that the measurement of lateral and medial branches of radial nerve is a sensitive method for the detection of PNP. Consequently, sural nerve conduction values which are accepted as the most sensitive method in the diagnosis of diabetic PNP by many neurologists in the literature were also the first affected nerve in our study; but it was also found in our study that conduction values of NRS which is an upper extremity sensory nerve can be used in following the prognosis especially in the advanced stage of the disease. However, comprehensive studies should be conducted in order to determine the op-timum conduction values of NRS and its branches which can be used in DM diagnosis and follow-up.