Annelerinde gestasyonel diyabet tanısı olan yenidoğanların değerlendirilmesi
Evaluation the infant of gestational diabetic mother
- Tez No: 384542
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİL BİLİR GÖKSÜGÜR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik anne bebeği, gestasyonel diabetes mellitus, yenidoğan, Gestational diabetes mellitus, infant of diabetic mother, newborn
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Giriş: Diyabet tüm dünyada yaygınlaşmaktadır ve gestasyonel diyabet; artmış maternal ve perinatal mortalite ile birlikte gebeliğin sık görülen komplikasyonlarından biridir. Biz çalışmamızda; annelerinde gestasyonel diyabet tanısı olan yenidoğanlardaki, morbidite ve mortalite oranlarını ve risk faktörlerini belirlemeyi hedefledik. Materyal ve Metod: Gestasyonel diyabetin maternal ve neonatal etkilerini değerlendirmek için Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan bölümünde; Ocak 2010- Ocak 2014 yıllarını kapsayan arasında retrospektif bir çalışma yürütüldü. Çalışma grubu olarak annelerinde gestasyonel diyabet tanısı olan 61 yenidoğan, kontrol grubu olarak da postnatal hipoglisemi nedeniyle takip edilen 50 yenidoğan incelendi. Maternal özellikler ve perinatal sonuçlar hastane kayıtlarından karşılaştırıldı. Sonuç: Maternal yaş, gravite sayısı, HbA1C düzeyleri ve eşlik eden hastalık oranı çalışma grubunda; kontrol grubundan anlamlı düzeyde yüksek tespit edildi. Makrozomi oranı çalışma grubunda % 11,7 oranında olup, doğum ağırlığı; gestasyonel diyabetli anne bebeklerinde daha yüksekti. Konjenital malformasyon oranı (% 6), ekokardiyografik anomaliler (% 13,3) ve solunum distresi (% 27); çalışma grubunda daha fazla oranda görüldü. Diğer komplikasyon oranları açısından (doğum travması, neonatal sepsis, sarılık, polisitemi ve trombositopeni) her iki grup benzer sonuçlar içeriyordu. Hipoglisemi dışında; her iki grupta da en sık komplikasyon sarılıktı. Tartışma: Gestasyonel diyabetin erken tanısı hem anne için hem de yenidoğan için çok önemlidir. Gestasyonel diyabetli hastaların uygun obstetrik takibi ve yeterli yenidoğan bakımı ile komplikasyonlar engellenebilir. Gestasyonel diyabetin erken tanısı, hipergliseminin kontrolü, risk faktörlerinin belirlenmesi ve yakın yenidoğan yoğun bakım takibi ile morbiditeyi ve mortaliteyi azaltabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Diabetes is spreading all over the world and gestational diabetes mellitus (GDM) has become common pregnancy complication with increased maternal and perinatal morbidity. We aimed to determine the prevalence and risk of morbidity and mortality among infants of gestational diabetic mother and examine the risk factors. Material and Method: To evaluate the maternal effects of gestational diabetes mellitus and impact on neonatal health, a retrospective study was conducted in the department of neonatology at Abant Izzet Baysal University Faculty of Medicine, over a period of fouryear from January 2010 to January 2014. We analyzed 61 infants of pregnant women with GDM as study group and as control group 50 infants of pregnant women without GDM, who have been diagnosed as postnatal hypoglycemia. Maternal characteristics and perinatal outcomes were compared according to hospital records. Results: In study group maternal age and gravity, maternal HbA1C levels and existence of concomitant disease were found higher than control group. Macrosomi was present in % 11.7 in patient group and birth weight was higher than control group. Congenital malformations (% 6), echocardiographic abnormalities (% 13.3) and respiratory distress (% 27) were more common in study group. Both groups showed similar results about the other complications (birth injury, neonatal sepsis, jaundice, polycycthemia and thrombocytopenia). Except hypoglycemia jaundice was the most frequent complication in all study. Conclusion: The early diagnosis of GDM is crucial for both mother and newborn. Complications can be prevented with appropriate obstetric follow-up of GDM patients and efficient neonatal care in infants of diabetic mothers. Early identification of gestational diabetes, control of hyperglycemia, identifying risk factors and close neonatal follow-up in intensive care unit may reduce the morbidity and mortality.