Varis tedavisinde endovenöz lazer ablasyon (evla) ve radyofrekans (RF) uygulamaları sonrasında dopler USG sonuçlarının karşılaştırılması
Treatment of varicose veins in the endovenous laser ablation (evla) and radiofrequency (RF) application after the comparison of the results of dopler USG
- Tez No: 384553
- Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN YAVUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: venöz yetmezlik, EVLA, venous insufficiency, EVLA
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Yüzeyel venöz yetmezlik veriköz venlerle ilişkili yaygın bir sağlık problemidir. Klasik semptomların yanında cilt değişikliklerine, venöz ülserlere neden olmakta ve sağlıkla ilişkili hasta yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir. Son on yılda, endovenöz lazer ablasyon (EVLA) ve endovenöz radyofrekans ablasyon (RF) gibi minimal invaziv tedavi yöntemleri morbiditeyi azaltmak ve etkinliği artırmak için klasik cerrahiye alternatif olarak geliştirilmiştir. Çalışmamızın amacı yüzeyel venöz yetmezlikte EVLA ve RF tedavilerinin etkinliğini değerlendirmektir. Materyal ve Metod: Semptomatik primer venöz yetmezlikli 50 hastada 50 bacağa tedavi uygulandı. 25 safen vene 1470 nm diode lazer, 25 safen vene bipolar Radyofrekansla İndüklenmiş Termal Terapi (RFİTT) uygulandı. İşlem sonrası tüm hastalar 6. ay klinik ve Dupleks Doppler US ile takip edildi. Komplikasyonlar ve oklüzyon oranları kaydedildi. Sonuçlar: Total oklüzyon oranları RFİTT uygulanan grupta %100, EVLA uygulanan grupta %100 olup iki grup arasında farklılık saptanmadı. Her iki grupta da cilt yanığı, derin ven trombozu gibi major komplikasyonlar izlenmedi. Tartışma: Venöz yetmezlikte EVLA ve EVRFA tedavileri yüksek oklüzyon oranlarıyla etkin, minimal invaziv, kolay uygulanabilir, güvenli ve hasta açısından konforlu tedavi yöntemleridir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Superficial venous insufficiency is a common problem associated with varicose veins. In addition to classical symptoms, it may result in skin changes, venous ulcers and has a great impact on patients' health-related quality of life. In the last decade, minimally invasive techniques such as endovenous laser ablation (EVLA) and radiofrequency ablation (RFA) have been developed as alternatives to surgery in an attempt to reduce morbidity and improve efficiency. The aim of this study is to evaluate the efficacy of EVLA and RF therapies in superficial venous insufficiency. Material and Methods: Fifty-four legs belonging to 50 patients with symptomatic primary venous insufficiency were treated. 25 saphenous veins treated with 1470 nm diode laser, while 25, saphenous veins treated with bipolar Radiofrequency Induced Thermotherapy (RFITT). All patients underwent postoperative duplex scanning within 6 month after the procedure and followed clinically, to determine the severity of the venous disease. Complications and occlusion rates were recorded. Results: Total occlusion rates in RFITT and EVLA groups were 100% and was 100%, respectively. There was no significant difference between groups (p=0,140). Major complications such as skin burns, deep venous thrombosis have not been detected for both groups. Conclusion: EVLA and EVRFA therapies in saphenous vein insufficiency are effective, minimally invasive, safe, easy to use treatment modalities with good patient satisfaction and high occlusion rates.